Există unele probleme de sănătate care vă pot împiedica să conduceți o mașină. Acestea vă pot pune în pericol pe voi, dar și pe ceilalți participanți la trafic. O afecțiune precum demența poate face șofatul dificil și foarte nesigur.
În Statele Unite, o persoană își poate pierde permisul de conducere dacă are o afecțiune cognitivă. Șofatul cere, în primul rând, ca o persoană să aibă anumite abilități, să gândească clar, să fie mereu în alertă și să ia rapid decizii importante, potrivit MedicalNewsToday.
Demența este o afecțiune progresivă. În timp, se agravează și duce la mari probleme cognitive
O serie de afecțiuni, cărora de obicei nu le acordăm atenție, pot cauza astfel de restricții în conducerea unui vehicul. Pe măsură ce problemele de sănătate progresează, simptomele se pot agrava, făcând șofatul mai dificil și chiar riscant. O persoană care a primit un diagnostic de demență în stadiu incipient poate continua să conducă în siguranță pentru o perioadă de timp. Cu toate acestea, demența este o afecțiune progresivă, adică, în timp, se agravează. Capacitatea cognitivă a unei persoane va scădea, ceea ce poate face mai dificilă conducerea unei mașini în siguranță.
Ce se întâmplă dacă un conducător auto e diagnosticat cu demență
O evaluare medicală specială analizează factorii care pot afecta capacitatea de a conduce în siguranță un vehicul. Aceștia sunt: vederea, auzul, abilitățile cognitive, sănătatea generală și abilitățile funcționale. Potrivit Family Caregiver Alliance, persoanele care suferă de demență în stadiu incipient pot conduce. Cei cu demență moderată sau severă nu ar trebui să conducă, iar permisul de conducere le poate fi anulat. În unele state, Departamentul Autovehiculelor (DMV) va revoca automat permisul unei persoane dacă are un diagnostic de demență moderată până la severă. Alte state pot oferi persoanei respective șansa de a face o reexaminare
De ce este periculos șofatul dacă aveți această afecțiune
După cum se știe, conducerea în siguranță a unei mașini necesită numeroase abilități, care includ:
- concentrare și atenție
- abilități de rezolvare a problemelor
- abilități de reacție
- memorie
- luarea deciziilor și judecată bună
- abilități vizuale spațiale (o persoană este capabilă să păstreze viteza și poziția corecte pe drum)
Demența este o boală care provoacă tulburări cognitive care, adesea, se agravează în timp. În consecință, capacitatea unei persoane de a exersa abilitățile de mai sus și de a gestiona în siguranță un autovehicul poate să scadă.
Testele cognitive obligatorii pentru șoferii în vârstă contribuie la prevenirea accidentelor auto în care sunt implicați bărbați, nu și femei, arată un nou studiu. În Japonia, persoanele cu vârsta de peste 75 de ani care solicită reînnoirea permisului de conducere trebuie să facă un test cognitiv.