Medicii au dreptul să solicite anularea permisului de conducere dacă șoferul suferă de anumite afecțiuni. Drept exemplu, scleroza multiplă, boala Parkinson, demența sau boala Alzheimer sunt doar câteva dintre afecțiunile din cauza cărora șoferii români nu pot obține permisul.

Permisul nu poate fi obținut sau reînnoit de către persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac

Tot aici este inclusă și epilepsia, vertijul, bolile de inimă, sau diabetul. O nouă examinare medicală a fost introdusă pentru șoferii profesioniști prin ordinul Ministerului Sănătății nr. 1428/2019. În cazul acestora, examenul de pneumologie are menirea să depisteze apneea de somn.

De asemenea, persoanele care au afecțiuni ale vederii nu pot obține sau reînnoi permisul de conducere. Conform Legii, cei care solicită un permis de conducere trebuie să fie supuși unei examinări medicale pentru a demonstra că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unei mașini pe drumurile publice.

Handicapul locomotor este o altă afecțiune care nu permite obținerea permisului de conducere. De asemenea, toți conducătorii auto care prezintă afecțiuni ale aparatului locomotor nu pot obține sau reînnoi permisul. Afecțiunile cardiovasculare reprezintă la fel o piedică pentru păstrarea permisului de conducere. Permisul nu poate fi obținut sau reînnoit de către persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac sau de către cele care suferă de angină pectorală de repaus ori emoție.

Instituțiile medicale trebuie să anunțe Poliția Rutieră dacă descoperă că un șofer este inapt de a conduce autovehicule

Este posibilă retragerea dreptului de a conduce o mașină și persoanelor care suferă de tensiune arterială. Acest lucru rămâne valabil și pentru cei care suferă de diabet zaharat. Nu pot obține permisul auto și nici nu îl pot reînnoi persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acută.

Bolnavii de diabet zaharat aflați sub tratament medicamentos pot obține carnetul numai pe baza unui aviz medical autorizat şi pe baza unor controale medicale periodice. La fel, problemele de auz, afecțiunile psihice, adică, tulburări mintale grave sau retard psihic sever, precum și afecțiunile renale, toate acestea reprezintă un impediment în obținerea carnetului de șofer.

Instituțiile medicale trebuie să anunțe în termen de o zi Poliția Rutieră dacă, în urma controlului, descoperă că un șofer este inapt de a conduce autovehicule. În plus, șoferul trebuie să își facă în termen de o lună un control la un specialist. Dacă nu face acest lucru, este raportat automat şi rămâne fără permis. Persoana care își pierde dreptul de a conduce în urma examenului medical este obligată să se prezinte la Poliție pentru a preda permisul în 3 zile de la înștiințare.