NU mai pot avea permis de conducere timp de zece ani. Decizia finală a fost luată chiar astăzi, 14 mai

permise

permis auto

Camera Deputaților a luat o decizie finală în ceea ce privește un proiect de lege important pentru România. Astfel, șoferii riscă să rămână fără permis de conducere dacă sunt prinși că au încălcat această lege. Despre ce este vorba, de fapt?

Șoferii care rămân fără permis de conducere

Șoferii care rămân fără permis de conducere. Marți, deputații au aprobat o propunere legislativă care crește sancțiunile pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.

În consecință, conducătorii auto care sunt prinși conducând sub influența alcoolului sau a drogurilor pot fi privați de permisul de conducere pentru o perioadă de până la zece ani.

De asemenea, în cazul în care șoferii sunt implicați într-un accident rutier sub influența drogurilor sau a alcoolului, iar ca urmare a acestuia există decese, aceștia risca să fie condamnați la închisoare pentru o perioadă cuprinsă între 15 și 25 de ani.

După ce va primi promulgarea din partea președintelui Klaus Iohannis, acest proiect de lege adoptat în Parlament va fi în vigoare.

SURSA FOTO: Unsplash

România, pe primul loc în UE la numărul de accidente

Deputații consideră că este necesar să se intensifice sancțiunile pentru a descuraja tragediile de pe drumurile din România.

Timp de șase ani consecutivi, România se situează în fruntea clasamentului european în ceea ce privește numărul de accidente rutiere.

Anual, în România, aproximativ 1700 de persoane pierd viața în accidente rutiere, în timp ce alți 8.200 suferă răni grave și rămân cu dizabilități pe termen lung.

România înregistrează cel mai mare număr de decese pe drumurile sale nesigure. Atât șoferii, cât și pietonii manifestă lipsă de disciplină în trafic, iar eforturile autorităților în ceea ce privește investițiile în siguranța rutieră sunt considerate insuficiente.

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Acest proiect continuă legea Anastasia

Conform declarațiilor inițiatorului, social-democratul Robert Cazanciuc, acest proiect reprezintă o continuare a Legii „Anastasia”. Scopul este aducerea de modificări și completări la legislația existentă în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilegal de droguri.

Obiectivul principal al proiectului este să extindă măsurile de siguranță pe drumurile publice.

Suspendarea permisului de conducere va fi impusă șoferilor care sunt depistați:

  • conducând cu o alcoolemie mai mare de 0,8 grame per litru de sânge
  • sau sub influența drogurilor

„Așa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morți pe drumurile României, declasând-o de pe primul loc la decesele rutiere, în ultimii șase ani

După #LegeaAnastasia, a venit, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani.

Legea merge pentru decize finală la Camera Deputaților.”, spunea acesta.