NU mai pot avea talon de înmatriculare! Este informația momentului pentru șoferii din România

Talon auto

Talon auto

Anunțul zilei pentru toți șoferii din România! Îți pot suspenda înmatricularea auto pe loc dacă nu respecți anumite reguli. Iată în ce situații poți avea talonul suspendat și cum poți afla dacă o mașină este înmatriculată sau nu.

În ce situații putem avea talonul suspendat?

Vă reamintim că suspendarea înmatriculării reprezintă operațiunea administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumurile publice. Potrivit Codului Rutier, atunci când proprietarul unei mașini noi nu trece autovehicului pe numele său în termenul legal sau când mașinii îi expiră inspecția tehnică periodică (ITP), înmatricularea sa se suspendă automat.

În situația în care proprietarul unei mașini noi nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul legal, înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate. Termenul legal este de 90 de zile de la data achiziționării mașinii. Dacă a expirat sau a fost anulată inspecția tehnică periodică (ITP), înmatricularea vehicului se suspendă până la data la care vehiculul trece din nou de ITP.

Atenție! Dacă conduceți o mașină care are înmatricularea suspendată puteți fi sancționat cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), cuprinsă între 1.305 de lei și 2.900 de lei.

Puteți afla situația înmatriculării unei mașini din aplicația gestionată de DRPCIV

În ambele cazuri, autoritatea competentă de înmatriculare a vehiculelor, respectiv Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), înregistrează suspendarea înmatriculării în registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate. Datele referitoare la suspendare se șterg după cinci ani de la data încetării lor.

Din fericire, trăim în era tehnologiei, iar acum persoanele care vor să afle situația înmatriculării unei mașini o pot face online, fără să fie nevoite să se deplaseze până la autoritățile competente. Oamenii care doresc să afle mai multe detalii despre situația înmatriculării unei mașini pot face acest lucru prin intermediul unei aplicații informatice gestionate de DRPCIV.

Potrivit DRPCIV, „începând cu data de 20 mai 2018, când în legislația națională a fost introdusă noțiunea de «suspendare a înmatriculării», până la data de 28.12.2022, înmatricularea vehiculelor a fost suspendată în mod automat în 9.500.277 de cazuri (atât ca urmare a expirării inspecției tehnice periodice, cât și ca urmare a neîndeplinirii obligației de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la dobândire)”.