Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a venit cu detalii în ceea ce privește anvelopele de iarnă și când trebuie să le echipăm pe autovehicule. Într-un clip postat pe TikTok, MAI clarifică faptul că legea nu prevede o dată exactă calendaristică când șoferii trebuie să echipeze mașinile cu anvelope de iarnă.

Reținerea certificatului de înmatriculare

„Însă, atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei ești obligat să-și echipezi autovehiculul cu anvelope de iarnă. Doar anvelopele de iarnă inscripționate cu simbolurile M+S sunt omologate pentru a fi folosite în condiții de iarnă.

Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare. În această situație, polițistul rutier eliberează o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație”, precizează MAI în respectivul clip video.

@mai.gov Când trebuie să folosești anvelopele de iarnă #ministerulafacerilorinterne #polițiaromană #brigadarutiera #educativ #juridic #5pasidebine ♬ sunet original – Ministerul Afacerilor Interne

Registrul Auto Român a făcut, de asemenea, precizări

De asemenea, în contextul apropierii sezonului rece, Registrul Auto Român (RAR) a prezentat modul de inscripţionare al anvelopelor de iarnă conforme, aşa cum prevede legislaţia de circulaţie în vigoare din România.

„Asigurăm conducătorii auto că, indiferent de denumirea lor comercială, anvelopele care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a fost introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr.5/2011 de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006”, a precizat RAR.

De asemenea, RAR mai atrage atenția că dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, ar trebui să solicităm părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură.

Se mai menționează că aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.

Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislaţia în vigoare şi folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M şi S, nu riscă să fie sancţionaţi contravenţional, mai precizează sursa citată.