Dacă nu ai 25 de ani în sistem, nu beneficiezi de astfel de pensii

Marius Budăi a afirmat că a fost dat acordul pe ultimele trei amendamente discutate.

„Este practic terminată această discuție. Mai avem un singur amendament posibil de a fi discutat, dar tot au dat ok pentru el. Chiar astăzi în video-call-ul comun pe care l-am avut cu Comisia Europeană, încheiat acum câteva minute, s-au apreciat pașii făcuți și Comisia și-a dat acordul pe ultimele trei amendamente pe care le-am discutat împreună”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, aceste amendamente au fost trimise către comisia de muncă din Camera Deputaților.

,,Am agreat cu Comisia Europeană o creștere etapizată a vârstei de pensionare. Am agreat cu Comisia Europeană o creștere etapizată a perioadei de raportare în calcul a tuturor indemnizațiilor și pensiilor stabilite și plătite în baza unor legi speciale.

S-a exclus posibilitatea de a mai beneficia de perioade asimilate. Adică ori ai lucrat 25 de ani în sistem ori, dacă nu, nu beneficiezi de astfel de indemnizație sau pensii. S-au clarificat foarte multe aspecte”, a mai spus Marius Budăi.

Despre impozitarea pensiilor speciale. Ce variantă a agreat Comisia Europeană?

Impozitare pe un prag mai mic în legea pensiilor speciale. Până acum s-a propus un impozit de 30% ce depăşeşte salariul mediu brut pe economie cunoscut şi utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ultima variantă agreată cu Comisia Europeană este cu 15%, dar cu un prag mai coborât şi anume la salariul mediu net, nu brut, a explicat ministrul Muncii, vineri, la Antena 3 CNN.

Întrebat de când se va aplica această lege a pensiilor speciale, ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că se va întâmpla după publicarea în Monitorul Oficial și după intrarea în vigoare.

,,Noi în lege am pus ca să fie an fiscal de la 1 ianuarie și toate aceste aspecte vor fi clarificate pe tehnică legislativă luni în Comisia de muncă și va fi practic după publicarea în Monitorul Oficial și după intrarea în vigoare a legii”, a declarat ministrul Marius Budăi.

Ministrul Muncii a declarat că, în conformitate cu amendamentele depuse pentru modificarea pensiilor speciale, reducerea acestora va urma două direcții.

,,Primul aspect care aspect vine din recalculare, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul. Iar, tot în acest caz va fi aplicată și  impozitarea cu 15% a sumei necontributive, care trece de valoarea de salariul mediu net pe economie, adica 4.000 de lei”. a subliniat Budăi.

Ce depășește 4.000 de lei va fi impozitat cu 15%. Așa cum ce depășește 2.000 de lei se impozitează cu 10%, iar sub 2.000 de lei nu se impozitează”, a explicat Marius Budăi.