Îți ia talonul de la mașină! Codul Rutier o spune clar
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Potrivit Codului Rutier român, iarna, românii trebuie să aibă în portbagaj un săculeț cu nisip și o lopată ce poate fi folosită la deszăpezire.
Având în vedere că un punct de amendă în 2022 este egal cu 145 de lei, nerespectarea obligațiilor atrage o amendă între 1305 și 2900 lei.
Reamintim că anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii după o anumită dată. Ele sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de momentul anului. Totodată, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate și cu dispozitive antiderapante.
Nerespectarea ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier reprezintă o contravenție, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 1305 și 2.900 de lei.
Ce trebuie să știe șoferii?
O noutate în acest an, în ce privește amenzile, este că șoferii pot plăti jumătate din amenda primită, în termen de 15 zile. Legea spune că autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pentru toate roțile.
În cazul reținerii certificatului de înmatriculare, polițiștii eliberează o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. Asta înseamnă Talonul se va restitui în baza dovezii că mașina a fost echipată corespunzător cu anvelope de iarnă.
Totodată, este important de știut că, în caz de accident, anumite companii de asigurări aleg să nu plătească despăgubiri pentru mașinile neechipate cu cauciucuri de iarnă. Așadar, dacă ați fost implicat într-un accident din cauza zăpezii și nu ați avut cauciucuri de iarnă, puteți risca să nu primiți despăgubiri de la firma de asigurare.
Scăderea temperaturilor şi apariţia zăpezii, poleiului sau a gheţii le pune în vedere şoferilor că urmează perioada de schimbare a cauciucurilor de vară cu cele de iarnă.