Concesionarea locurilor de veci în municipiul Ploiești a devenit un subiect fierbinte după implementarea unor reglementări recente. Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 421/2022 prevede că solicitarea sau prelungirea unui contract de concesiune se face doar în anumite condiții.
În mod neașteptat, printre documentele solicitate pentru reînnoirea concesiunii, apare o adeverință medicală, ceea ce a generat reacții negative și confuzie în rândul cetățenilor afectați.
Condiții stricte pentru concesionarea locurilor de veci: adeverință medicală
Conform HCL nr. 421/2022, concesiunea unui loc de veci poate fi obținută doar pe perioade limitate de timp: 7, 15, 25 sau 49 de ani.
Solicitantul trebuie să respecte anumite cerințe stricte, cum ar fi lipsa altor locuri de veci concesionate în municipiu, fapt ce trebuie dovedit printr-o declarație pe proprie răspundere.
De asemenea, HCL prevede condiții specifice pentru obținerea locurilor de înhumare în regim anticipat.
„Pot beneficia de concesiunea unui loc de înhumare anticipat cetățenii cu probleme de sănătate, sau care au vârsta de cel puțin 75 de ani, și cetățenii care au rude suferinde sau cu vârsta de cel puțin 75 de ani. Pentru aceste categorii de persoane, solicitanții vor anexa la cerere acte doveditoare”, se precizează în hotărâre.
Probleme la prelungirea concesiunii
Un caz recent, relatat de un cititor al unei publicații locale, dezvăluie obstacolele întâmpinate la prelungirea unei concesiuni pentru loc de veci.
Un cetățean din Ploiești a povestit că, atunci când a încercat să prelungească contractul pentru locul de veci concesionat, a fost informat că acest lucru presupune încheierea unui nou contract.
„Doresc să vă semnalez următoarea situație de care m-am lovit săptămâna trecută la cimitirul „Mihai Bravu” din Ploiești, situație care se poate încadra lejer în categoria „noaptea minții”!”, a scris el.
Acestuia i s-a spus că anul acesta expiră concesionarea de 25 de ani pe care o avea făcută. Și că va trebui să vină cu acte pentru a face contract pentru o nouă perioadă de concesionare. Surprinzător, printre documentele necesare, i s-a solicitat o adeverință medicală.
„Am fost la ghișeu pentru plata taxei pentru anul 2025 pentru un loc de veci pe care îl am concesionat. Mi s-a spus că anul acesta expiră concesionarea de 25 de ani pe care o aveam făcută. Și că va trebui să vin cu acte pentru a face contract pentru o nouă perioadă de concesionare.
„OK”, zic, „și ce acte trebuie”?
„Buletinul și… adeverință medicală de la medicul de familie…”
Zic, „Poftim??? Pentru ce adeverință medicală?” a relatat cetățeanul.
Această cerință a fost justificată de personalul de la ghișeu printr-o solicitare venită de la departamentul juridic al Serviciului de Gospodărire Urbană (SGU) Ploiești.
„Doamnă, dar e absurd!!! Pentru ce vă trebuie și la ce vă servește ca eu să aduc adeverință de la medicul de familie pentru faptul că voi face un contract de concesionare pentru un loc de veci? Și ce să-i cer medicului de familie să scrie pe adeverința medicală???!! Că sunt bine-sănătos și că nu voi muri repede, sau ce???
„Așa ne cere Juridicul și asta e,” au explicat funcționarii.
Ambiguități legislative și consecințele lor
Cazul a ridicat întrebări importante cu privire la modul în care este aplicată HCL nr. 421/2022. În timp ce legislația permite prelungirea concesiunii prin încheierea unui nou contract, condițiile impuse pentru un contract nou, cum ar fi vârsta minimă de 75 de ani sau problemele de sănătate, creează confuzii.
„Am plecat de la ghișeu gândindu-mă că mare e grădina Domnului. Și cu gândul de a cere explicații de la SGU Ploiești, în subordinea căruia este cimitirul acesta, precum și de la Primăria Ploiești”, le-a scris omul celor de la Observatorul Prahovean.
De exemplu, ce se întâmplă în cazul unui concesionar care, la expirarea contractului, are mai puțin de 75 de ani și nu prezintă probleme medicale?
În forma actuală, hotărârea Consiliului Local nu prevede derogări pentru asemenea situații, nici măcar atunci când în locul de veci se află rude înhumate.
Reacții și solicitări de clarificări
Situația descrisă de cititor s-a rezolvat pentru că titularul concesiunii era, de fapt, mama sa, care îndeplinea criteriul de vârstă. Totuși, multe întrebări rămân fără răspuns.
„ Sunt curios dacă ei știu de aceste cereri absurde și birocratice și aș dori să știu cum justifică dânșii utilitatea unei astfel de adeverințe medicale de la medicul de familie pentru un contract de concesionare pentru un loc de veci și în baza cărei legi sau hotărâre de Consiliu Local s-a luat aceasta decizie?” a întrebat ploiesteanul.
Rămâne de văzut dacă autoritățile locale vor oferi răspunsuri clare la aceste întrebări și dacă vor lua măsuri pentru a evita situațiile similare în viitor.