Nu mai pune așa ceva în cuptorul cu microunde. Este un real pericol uriaș pentru sănătate. Eticheta „sigur la cuptorul cu microunde” de pe unele recipiente din plastic ne poate induce în eroare, punându-ne sănătatea în pericol.
Experții avertizează că introducerea unui recipient de plastic în cuptorul cu microunde poate fi un pericol real pentru sănătate. Miliarde de particule de nanometri pot fi eliberate din recipientele de plastic, ajungând în alimentele pe care le consumăm, atunci când sunt băgate în cuptorul cu microunde, potrivit TheCooldwn.
Cuptorul cu microunde! Recipientele din plastic conțin „disruptori endocrini” Bisfenol A sau BPA, care ajung ușor în alimente
De ani de zile, companiile care produc produse de plastic au folosit o substanță chimică numită Bisfenol A sau BPA într-o gamă de produse, inclusiv la ferestre rezistente, sticle și biberoane. Deși substanța chimică face aceste produse mai rezistente, afectează sănătatea, ducând la o serie de complicații, inclusiv dizabilități congenitale, infertilitate și risc crescut de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
Deși s-au făcut numeroase studii legate de impactul acestor substanțe chimice, nu există un răspuns clar cu privire la periculozitatea recipientelor din plastic ajunse în cuptorul cu microunde. Cu toate acestea, un studiu publicat în 1992 de Raum & Zelt a demonstrat că aminoacizii care se formează în mod natural suportă schimbări izomerice și transformări toxice sub impactul produs de microunde. Se știe că majoritatea recipientelor din plastic conține „disruptori endocrini” Bisfenol A sau BPA, care pot fi eliberați în alimente la o temperatură mai mare.
Transferați mâncarea dintr-un recipient de plastic într-un bol de sticlă când o încălziți la microunde
„De fiecare dată când sunt folosite aceste recipiente, sunt eliminate cantități mici de BPA”, a declarat pentru CNN Laura Vandenberg, profesor de științe la Universitatea din Massachusetts Amherst. „Chiar și nivelurile scăzute de BPA care se scurg din materialele plastice de larg consum, căptușelile din conserve sau alte bunuri de larg consum au fost asociate cu probleme grave de sănătate, iar oamenilor ar trebui să le pese de asta. De aceea, ar trebui să transferați mâncarea dintr-un recipient de plastic într-un bol de sticlă și doar atunci să o puneți la microunde”, a avertizat el.
Microplasticele și nanoplasticele ajung astfel în mâncare
O echipă de la Universitatea Nebraska-Lincoln din SUA a efectuat experimente folosind recipiente pentru alimente, pentru copii, fabricate din polipropilenă și polietilenă, care sunt aprobate ca fiind sigure de utilizat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). După trei minute de încălzire într-un cuptor cu microunde de 1.000 de wați, mai multe lichide introduse în recipiente au fost analizate pentru microplastice (cel puțin 1/1000 de milimetru în diametru) și nanoplastice (și mai mici). Numărul particulelor a variat, dar cercetătorii au estimat că 4,22 milioane de microplastice și 2,11 miliarde de particule nanoplastice dintr-un singur cmp de plastic ar putea fi eliberate în timpul celor trei minute de încălzire la microunde.
„Când mâncăm anumite alimente, în general avem o idee despre conținutul lor caloric, nivelul de zahăr și alți nutrienți”, spune inginerul Kazi Albab Hussain, de la Universitatea din Nebraska-Lincoln. „Cred că este la fel de important să fim conștienți de numărul de particule de plastic ajunse în alimentele noastre”, subliniază el.
Oamenii ingerează toată ziua microplastice
Oamenii ingerează în mod constant microplastice – bucăți mici de plastic care măsoară mai puțin de 5 mm diametru. Microplasticele ajung și în mări și oceane și reușesc să se infiltrezeși în lanțul de aprovizionare cu fructe de mare, iar studiile asupra excrementelor umane arată că plasticul trece cu ușurință prin sistemele digestive. Microplasticele se desprind și din recipientele de plastic.
Acestea pot elimina microplastice, ca de altfel și în timpul altor practici obișnuite de depozitare și reîncălzire a alimentelor. „Dacă spălați recipiente din plastic, dacă le încălziți în cuptorul cu microunde sau dacă le-ați folosit mulți ani și sunt uzate, toate acestea vor elibera mai multe microplastice”, spune Bruce Lanphear, profesor de științe la Universitatea Frasier din Vancouver.