Crăciunul înseamnă bucurie, cadouri, ornamente strălucitoare, colinde și, desigur, mâncare tradițional românească. Masa festivă de pe 25 decembrie dă multe bătăi de cap gospodinelor, care scriu lista cu mâncărurile pentru Crăciun cu o lună înainte. Indiferent care e desertul ales sau ce garnitură va fi făcută în acest an, un lucru este cert: cârnații din carne de porc sunt nelipsiți din farfuriile românilor.
Acest preparat tradițional românesc este prezent pe mesele oamenilor aproape toată iarnă, motiv pentru care fiecare oferă o atenție sporită preparării cârnaților. Dacă vrei să știi cum poți face cei mai gustoși cârnați din întreg orașul/satul, atunci respectă rețeta pe care ți-am scris-o mai jos.
Secretul cârnați de casă. Gustul ce te face să nu te mai ridici de la masă
Întrucât gastronomia românească se diferențiază puțin de la regiune la regiune, am ales pentru tine trei secrete diferite din bucătăria moldovenească, ardelenească și bucovineană. În funcție de preferințe, vei putea alege rețeta care ți se pare cea mai gustoasă. Stai liniștit/ă, modul de preparare nu este complicat.
Cârnați de casă moldovenești
Pentru cârnaţii de casă moldoveneşti trebuie să folosim carne de porc și carne de mânzat. Amestecăm 500 g de carne de porc cu 500 g de carne de mânzat, plus 250 g de slănină, sare, piper, usturoi și condimente, după plăcerea fiecăruia. Carnea se macină prin mașina de tocat, adăugăm sare, piper, usturoi, coriandru şi nucşoară și începem să umplem intestinele cu carne. Ca tocătura să alunege ușor, moldovenii pun apă în carne.
Cârnați de porc ardelenești
Secretul cârnaților de porc ardelenești este cimbrul mărunțit. Ardelenii folosesc 80% carne macră și 20% carne grasă, 100 g usturoi pisat, 100 g sare, 20 g piper negru măcinat mare şi 10 g cimbru mărunţit.
Secretul cârnaților tradiționali bucovineni
Românii din Bucovina toacă carnea în sită mare, în plus, aceștia amestecă carnea de porc cu cea de vită și oaie. Compoziția este următoarea: 1.5 kg oaie slabă, 1.5 kg oaie grasă, 1.5 kg slănină, 1.5 kg pulpă de porc și 3 kg de vită slabă. În carne se adaugă o lingură de sare, o linguriță de cimbru, o linguriță de piper, o linguriță cu muștar boabe, o linguriță cu boia dulce, o linguriță cu boia iute, o linguriță cu ienibahar măcinat și trei căței de usturoi, conform retetesivedete.ro.