Cuptoarele cu microunde au devenit indispensabile în majoritatea bucătăriilor, fiind cel mai rapid mod de a încălzi o masă sau a prepara un anumit produs. Cu toate acestea, experții avertizează că simpla introducere a unui recipient de plastic pentru alimente în cuptorul cu microunde ar putea constitui un pericol pentru sănătate, scrie Realhomes.
Confuzia cu privire la cât de sigure pot fi recipientele băgate în cuptorul cu microunde provine din faptul că multe mărci produc acum caserole din plastic cu eticheta „sigure pentru cuptorul cu microunde”. Cu toate acestea, nu toate recipientele din plastic sunt la fel de sigure.
Experții unei companii care produce cuptoare cu microunde au dezvăluit că anumite materiale plastice, combinate cu anumite alimente, pot provoca un dezastru și în cele mai bune aparate.
„Multe materiale plastice sunt concepute pentru utilizarea în cuptorul cu microunde, dar nu recomandăm să puneți în ele alimente bogate în zahăr sau grăsimi”, spune un purtător de cuvânt al companiei.
Provoacă topirea plasticului
Motivul pentru care nu este sigur să punem aceste recipiente de plastic în cuptorul cu microunde cu aceste tipuri de alimente este că devin foarte fierbinți și provoacă topirea plasticului, existând riscul de arsuri.
Alicia Harper, nutriționist din New York, spune că a experimentat asta pe pielea ei. Ea a refolosit un recipient mai mare de iaurt pentru a încălzi supă în cuptorul cu microunde. „Am rămas cu ceea ce poate fi descris doar o mizerie topită de supă și materiale plastice amestecate la un loc”, spune Alicia. „Nu puneți ambalaje de iaurt sau alte recipiente similare în cuptorul cu microunde. Se vor topi!’”, spune ea.
Impact asupra sănătății
Pe lângă pericolul potențialelor arsuri în urma topirii plasticului, mulți experți în sănătate avertizează că folosirea plasticului în cuptorul cu microunde ar putea avea un impact asupra sănătății. Nutriționsta Melissa Bunkers spune că majoritatea recipientelor din plastic conțin „disruptori endocrini” Bisfenol A sau BPA, care pot fi eliberați în alimente la o temperatură mai mare. Cu toate acestea, deși s-au făcut o mulțime de studii asupra impactului acestor substanțe chimice, nu există un răspuns clar cu privire la periculozitatea recipientelor din plastic ajunse în cuptorul cu microunde.
Pe de altă parte, un studiu publicat în 1992 de Raum & Zelt a demonstrat că aminoacizii care se formează în mod natural suportă schimbări izomerice și transformări toxice sub impactul produs de microundele din cuptoare.