Murăturile sunt elementul nelipsit de pe mesele românilor! Fie că le servim pe post de garnitură lângă carne, fie că le punem în salatele de cartofi, fie că le consumăm… după o petrecere, ne place gustul lor dulce-acrișor!
„Nicio masă fără murături!” este motto-ul tuturor gurmanzilor, mai ales în timpul iernii. Dacă vrei să te bucuri de o porție delicioasă de acrituri făcute în casă, evită să adaugi următorul ingredient. Îți poate afecta starea de sănătate a organismului.
Acest ingredient ce transformă îndrăgitele borcane din cămară în dușmani, este oțetul. Gospodinele, când pun legumele la murat, au de ales între oțet sau sare. Din nefericire, numărul persoanelor care fac alegerea potrivită este mic.
Sarea sau oțetul
Legumele care reușesc să își păstreze substanţele hrănitoare în borcane sunt cele care fermentează în sare. Dacă saramura este „aliatul” vegetalelor, oțetul la face să își piardă din minerale şi fibre.
Acriturile în saramură sunt alimente probiotice, ce au rol în reglarea digestiei. În urma fermentaţiei, legumele emană acid lactic, substanță ce protejează tubul digestiv, eliberează flora intestinală „bună” şi întărește sistemul imunitar. Totodată, murăturile în saramură au un conținut ridicat de vitamina C, recomandată pentru consum în anotimpul rece. În plus, acestea conțin și minerale benefice pentru funcţia hepatica.
Este indicat să mâncâm acest produs împreună cu alimentele consistente în grăsimi. Îți propunem această sugestie atât pentru combinația savuroasă de arome acrișor și dulce, cât și pentru că murăturile uşurează digestia şi absorbţia proteinelor şi grăsimilor.
Ce sare trebuie să alegem
Acum că ai aflat care este rolul saramurii, probabil te întrebi „Orice sare este bună?”, când vine vorba de saramură, răspunsul este „nu”. Alege sarea de mare sau sarea grunjoasă de gătit.
Când prepari murăturile în sare, trebuie să ai în vedere temperatura din timpul procesului de fermentaţie. Aceasta trebuie să fie între 10/15 grade Celsius. În caz contrar, dacă este mai mică, încetineşte formarea acidului lactic, iar dacă depășește 15 grade, poate duce la apariţia mucegaiului.
Cu toate că am enumerat anterior o serie de proprietăți ale saramurii, nu trebuie să abuzăm de acest produs. Oamenii care suferă de afecţiuni renale sau cardiace nu ar trebui să opteze pentru preparatele în saramură.