Nu mai depozitați aceste alimente pe ușa frigiderului. Este o mare greșeală dacă puneți anumite alimente pe ușa frigiderului. Aflați de ce ușa frigiderului nu este locul ideal pentru anumite produse care nu au ce căuta acolo.
Ușa frigiderului facilitează accesul la unele dintre cele mai folosite produse. Dar, în același timp, este și acea parte a frigiderului supusă celor mai multe fluctuații de temperatură. Ținând cont că mai totdeauna este deschisă și închisă, este considerată și cel mai cald loc din frigider.
„Produsele depozitate pe ușă au mai multe șanse de a fi expuse temperaturilor mai ridicate din bucătărie”, spune dieteticianul Katie Reeder.
„Când frigiderul este deschis frecvent și pentru perioade mai lungi de timp, va fi mai greu să păstreze lucrurile la rece, în special cele depozitate pe ușă”, adaugă ea.
Asta înseamnă că ar trebui să păstrați alimentele foarte perisabile – cele care trebuie păstrate la o temperatură mai scăzută – în afara ușii și în interiorul compartimentului principal. Utilizați ușa pentru alimente care nu sunt la fel de perisabile și care pot face față fluctuațiilor de temperatură, cum ar fi murăturile, măslinele, muștarul sau gemurile.
Experții în siguranța alimentară spun că următoarele patru alimente nu au ce căuta pe ușa frigiderului.
Ouă, lapte și alte produse lactate
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sfătuiește consumatorii să păstreze ouăle, laptele și alte produse lactate la 5° Celsius sau mai puțin. Singurul loc care poate rămâne constant la sau sub această temperatură este în interiorul frigiderului, niciodată pe ușă.
Deși multe frigidere au compartimente concepute special pentru ouă și lapte, acestea nu ar trebui niciodată depozitate pe ușa frigiderului. Este bine să păstrați ouăle în cofrajul lor, pe raftul din mijloc sau de jos, spre spatele frigiderului, pentru a vă asigura că rămân reci. În ceea ce privește laptele, utilizați rafturile de sus ale frigiderului.
Carne și pește
Carnea crudă și peștele nu au ce căuta pe ușa frigiderului. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), acestea ar trebui să fie depozitate la 5° Celsius sau mai jos. Carnea crudă se va strica ușor dacă este păstrată la temperaturi mai ridicate.
Perioada de valabilitate a proteinelor animale proaspete este relativ scurtă, așa că evitați risipa de alimente aruncând la gunoi carnea stricată. Proteinele animale crude pot contamina încrucișat alimentele de pe același raft. Păstrați carnea crudă în compartimentul principal al frigiderului, pe raftul cel mai de jos, de preferință într-un vas adânc care să nu permită scurgerea sângelui.
Produse tăiate
Obișnuiți să țineți fructe și legume tăiate pe ușa frigiderului? Este complet greșit! Anumite fructe și legume tăiate, în special pepenii, roșiile și legumele cu frunze verzi, sunt considerate alimente cu risc mai mare.
Acest lucru se datorează faptului că, odată tăiate, pot duce la creșterea bacteriilor datorită unei combinații de factori precum nivelurile de pH, temperaturile mai ridicate și conținutul de umiditate. Sunt alimente cu risc ridicat deoarece au fost asociate cu focare de boli alimentare. Păstrați-le în vase bine închise, în compartimentul principal al frigiderului.
Resturi de pizza sau alte alimente
La fel ca produsele tăiate, resturile de pizza sau de hamburger nu au ce căuta pe ușa frigiderului pentru că au un risc mare de creștere a bacteriilor.