Nu mai purtați aceste măști! InfoCons a emis o nouă alertă în legătură cu măștile de protecție pe care trebuie să le purtăm din cauza coronavirusului.

Așadar, a fost emisă o alertă pentru șase tipuri de măști neconforme, în total fiind 158 de tipuri de măşti care nu oferă protecţia necesară împotriva COVID.

„Atenție ce măști purtați! 158 de măști neconforme!”, avertizează, vineri, InfoCons.

Ultimele șase tipuri de măşti pentru care s-a introdus alertă europeană sunt din categoria FFP2 şi sunt produse în China. Țările care au introdus alertele sunt Letonia, Luxemburg și Estonia.

Nu mai purtați aceste măști. Piedone a cerut retragerea unor măști de protecție

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a dat ordin de retragere a măștilor livrate anul trecut către școlile din sector. Potrivit primarului, măștile nu corespund normelor.

Aceste nereguli au fost constatate de către Agenția Națională a Medicamentului după ce Primăria Sectorului 5 a făcut o cerere în acest sens.

Primele nereguli găsite au fost lipsa numelui producătorului și a reprezentantului autorizat. În plus, date de fabricare și expirare nu era menționată.

Amintim că aceste măști au fost livrate în 2020 de către Economat Sector 5 SRL.

Potrivit mesajului de pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Sectorului 5, instituția va demara o anchetă pentru a verifica cum au fost făcute achizițiile. În plus, vor fi sesizate instituțiile abilitate.

”Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus retragerea tuturor măștilor livrate anul trecut către școli, după ce, la solicitarea Primăriei Sectorului 5, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a făcut verificări și a constatat că etichetarea dispozitivelor medicale, respectiv cutiile cu măști, nu corespunde cerințelor Directivei 93/42/CCE. Măștile care respectă standardul SR EN 14683+AC:2019, trebuie să aibă incluse pe ambalaj/ etichetă și următoarele informații:
– indicativul EN 14683;
– tipul măștii (I sau II sau IIR).

Întrucât pe eticheta produsului nu este înscris producătorul și reprezentantul autorizat, nu este precizat lotul, data de fabricație/ expirare, dispozitivele medicale nu respectă cerințele de reglementare impuse de Anexa 1 din Directiva 93/42/CEE, se arată în răspunsul Agenției Naționale a Medicamentului.”, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Sectorului 5.