Un card de credit nu este pentru numerar
Un card de credit oferă oportunități semnificative pentru un stil de viață modern și sigur, dar implică și riscuri pe care consumatorii trebuie să le înțeleagă și să le gestioneze cu responsabilitate. Unul dintre cele mai importante mesaje transmise de experți a fost legat de folosirea greșită a cardurilor de credit pentru retragerea de numerar.
Ioana Pârvu (BRD) a subliniat că, atunci când scoatem bani de la bancomat cu un card de credit, dobânda se aplică imediat și poate fi foarte mare, ajungând în unele cazuri la 25%.
Dacă totuși este necesar, o alternativă mai avantajoasă este transferul către un cont de debit, unde suma poate fi împărțită în rate cu o dobândă mai mică – cu până la 10 puncte procentuale față de dobânda standard a cardului. Dorian Petrovici (Banca Transilvania) a completat că pentru nevoile de numerar pe termen scurt este mai potrivit overdraft-ul, nu cardul de credit.
„Scopul cardului de credit este să fie un card destinat cumpărăturilor. Dacă ai nevoie de un instrument care să-ți permite să accesezi cash pentru distanțele scurte de timp, se cheamă overdraft”, spune acesta în podcastul CSALB.
Plățile în străinătate cu cardul în loc de cash
Un alt subiect de interes a fost utilizarea unui card de credit în străinătate. Cei doi reprezentanți ai băncilor au recomandat să evităm retragerilor de numerar în afara țării, din cauza comisioanelor adăugate de băncile locale. Plata directă cu cardul în moneda locală este soluția ideală.
Ioana Pârvu a precizat că inclusiv în Europa, unde în general comisioanele sunt similare cu cele din România, pot apărea taxe ascunse impuse de terminalele bancare. Pandemia a accelerat adoptarea plăților electronice și în destinații turistice tradițional dependente de numerar, cum ar fi Grecia.
„Cardurile sunt un instrument extrem de util și de practic atunci când călătorești. Recomandăm, în primul rând, plata cu cardul, în moneda cardului, iar nu retragerea de numerar în afara țării. Pentru că la retragerea de numerar, chiar dacă vorbim de Europa unde comisioanele sunt similare cu România, pot exista niște comisioane ale băncilor care dețin terminalele respective”, spune ea.

Beneficiile ascunse ale cardurilor de credit
Pe lângă avantajele evidente, un card de credit oferă și beneficii mai puțin cunoscute. Un exemplu este procedura de chargeback, adică posibilitatea de a recupera banii în cazul unei tranzacții eșuate sau frauduloase.
Dorian Petrovici a explicat că, dacă un zbor este anulat sau un produs comandat online nu ajunge, consumatorul poate solicita returnarea sumei plătite. Acest mecanism este disponibil doar pentru cardurile de credit și oferă un nivel suplimentar de protecție. Spre deosebire de un ordin de plată sau o plată cu card de debit, unde posibilitatea de recuperare este limitată, în cazul cardurilor de credit întregul ecosistem – bancă, comerciant și procesator – lucrează în favoarea clientului.
„Plățile făcute de pe un card de credit sunt mai sigure decât cele făcute prin ordin de plată sau de pe cardul de debit. De exemplu, pentru un zbor anulat, consumatorii pot face chargeback, prin care își recuperează banii. Când folosești un instrument de plată, tot ecosistemul dintre bancă și comerciant se focusează pe livrarea serviciului către client, iar dacă nu i s-a livrat serviciul respectiv, consumatorul poate să facă un refuz la plată. Este un beneficiu important, mai ales în era comerțului online”, spune Petrovici.
Cardul ca instrument de educație financiară
Deși încă există o cultură puternică a cash-ului în România, tendințele arată o schimbare de paradigmă. Cardul nu mai este doar o bucată de plastic, ci un instrument digital integrat în aplicațiile mobile, un „pivot” al relației client–bancă, cum îl numește Petrovici.
Utilizarea responsabilă a cardului, înțelegerea costurilor ascunse și protejarea datelor personale sunt esențiale pentru a beneficia de avantajele pe care acest instrument le oferă. Specialiștii atrag însă atenția că în lipsa educației financiare, cardul de credit poate deveni o capcană, nu o soluție.