Nu mai scăpăm de COVID! Experții aruncă bomba, aruncând în aer tot ce se știa despre reinfectarea cu noul coronavirus. Potrivit unei analize făcute de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor arată că imunitatea dată de Covid-19 are legătură cu severitatea bolii și că reinfectările pot avea loc cu o tulpină diferită a virusului SARS-CoV-2.

Toată această teorie se bazează pe mai multe studii de caz de reinfectare cu SARS-CoV-2 care au fost descoperite în diferite ţări. Este vorba de ceea ce s-a descoperit la Hong Kong, Nevada, SUA, Belgia, Ecuador şi India. Mai există şi alte rapoarte în media despre azuri din Olanda şi Spania, dar şi despre multe alte cazuri la nivel global, scrie Mediafax.

Secvenţierea genetică a virusului în aceste cazuri arată clar că este vorba despre o a doua infecţie cu SARS-CoV-2, după o primă infecţie confirmată, şi nu despre o prelungire a bolii.

Potrivit raportului, o a doua infectare are loc în toate cazurile analizate cu o tulpină diferită a virusului, semn că SARS-CoV-2 a suferit deja mutaţii. În plus, amploarea răspunsului imun pare să fie asociată cu severitatea bolii şi există indicii că imunitatea legată de anticorpii împotriva SARS-CoV-2 poate să nu fie de lungă durată la cei care au avut infecţii asimptomatice sau simptome uşoare.

Este de presupus că un numpăr mare de pacienți dezvoltă un răspuns imun în urma primei infecţii cu SARS-CoV-2, dar că această imunitate poate scădea în timp. Acest lucru pare să vizeze mai mult persoanele cu o primă infecţie mai puţin severă, aşa cum este în cazul celor 6 pacienţi incluşi în analiza ECDC.

Un caz edificator s-a întâmplat la Hong Kong  când un bărbat se infectează cu COVID. A doua oară, a fost asimptomatic.

În SUA, în cazul unui tânăr de 25 de ani s-au observat două infectări independente, cu tulpini diferite de SARS-CoV-2. Apoi, în Belgia, o femeie de 52 de ani a fost diagnosticată pe 9 martie cu infecţia, după ce a avut simptome specifice. La trei luni de la simptomele iniţiale, pacienta a mers din nou la medic, unde rezultatul a ieşit pozitiv. Analizele de laborator au arătat clar o infecţie cu tulpini diferite, iar severitatea bolii aproximativ la fel în cele două momente ale infectării. Două cazuri de reinfecţie au fost raportate şi în India, ambele la oameni din cadrul personaluli medical care îngrijeşte pacienţi cu Covid. În ambele cazuri a fost vorba despre variante diferite ale virusului SARS-CoV-2.