Omicron face prăpăd în Germania. Rata de incidenţă a COVID-19 a atins marţi un nou nivel maxim. Autoritățile sunt în alertă. Ministrul sănătăţii Karl Lauterbach nu vrea să audă de posibilitatea ca varianta Omicron a coronavirusului să însemne sfârşitul pandemiei. El nu vrea să audă nici de relaxarea restricţiilor susține agenţia EFE.

În Germania s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 169.571 de noi cazuri de COVID-19. Astfel, Germania a ajuns la o rată a infectărilor pe 7 zile de 1.426 la 100.000 de locuitori. Ministrul german al Sănătății este de părere că în clipa de față virusul are cele mai bune condiţii pentru a continua să se dezvolte.

Putem doar să sperăm ca noile mutaţii să fie mai inofensive

„În aceste momente, virusul are cele mai bune condiţii pentru a continua să se dezvolte. Din punct de vedere epidemiologic este inimaginabil ca odată cu aceste cifre ridicate ale contagierilor să nu apară noi mutaţii”, avertizează ministrul german al sănătăţii într-o declaraţie acordată săptămânalului Stern.

Acesta nu împărtăşeşte opiniile conform cărora odată cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 pandemia se va încheia.

„Putem doar să sperăm ca noile mutaţii să fie mai inofensive. Dar deocamdată nu este cazul, din păcate”, constată Karl Lauterbach.

Cu toate acestea, ministrul german al sănătăţii s-a arătat optimist că „vom avea din nou o vară ca anul trecut”.

Germania: Redeschiderea va prelungi cu siguranţă valul

Revenind însă la ce se întâmplă în prezent, el se împotriveşte ridicării rapide a restricţiilor, întrucât aceasta ar avea ca efect prelungirea actualului val dominat de varianta Omicron.

„Redeschiderea va prelungi cu siguranţă valul”, a atras atenţia ministrul Karl Lauterbach, care s-a declarat „surprins” de dezbaterea pentru ridicarea restricţiilor promovată de unele partide politice şi landuri germane. Conform estimărilor sale, vârful valului Omicron ar putea fi în Germania aproximativ la jumătatea acestei luni.

Varianta Omicron a coronavirusului este extrem de infecţioasă. Mai mult, conform descoperirilor, se transmiste pur şi simplu prin aer. Astfel, distanţa de siguranţă de un metru şi jumătate nu ne mai ajută prea mult, a transmis doctorul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Omicron se transmite pur şi simplu prin aer

”Până la Omicron noi vorbeam despre faptul că virusul COVID se transmite prin picăturile de salivă de la strănut sau tuse. De altfel, distanţa de siguranţă de un metru şi jumătate – doi metri a fost stabilită ca fiind cea pe care picăturile o pot parcurge până cad pe pământ.

În cazul Omicron s-a demonstrat că se poate transmite fără a avea nevoie de acele picături. Se transmite pur şi simplu prin aer, ceea ce face ca această distanţă de siguranţă să nu ne ajute prea mult. Însă foarte importantă este ventilarea spaţiilor închise şi purtarea corectă a măştii. În literatura de specialitate este descris un caz în care transmiterea de la o persoană la alta s-a făcut fără ca acestea să fie în contact.

Pur şi simplu o persoană s-a aflat într-o încăpere, într-un birou, a ieşit, iar o alta a intrat după aceasta la câteva zeci de minute, fără să fi existat în prealabil o aerisire a spaţiului, virusul era în aer, l-a luat şi s-a infectat”, a transmis doctorul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină pentru Ziare.com.