Nu mai stați cu ochii pe ceas când nu puteți dormi. Pe ce ar trebui să vă concentrați

somn insomnie

SURSA FOTO: Dreamstime

O noapte de insomnie aduce, adesea cu ea, inevitabil, și ticăitul ceasului și mai ales număratul minutelor care trec. Nu sunteți singurii care, după ce v-ați trezit, brusc în toiul nopții, începeți să stați cu ochii pe ceas și să contorizați câte ore de somn vă mai rămân, fără să reușiți să puneți geană pe geană.

Oamenii de știință în domeniul somnului au vorbit de mult despre ideea „pierderii somnului” din pricina urmăririi ceasului, ca factor binecunoscut care poate contribui la insomnie.

Somnul insuficient poate duce la probleme de sănătate

Un somn insuficient poate duce la numeroase probleme de sănătate, cum ar fi un risc mai mare de obezitate, dezvoltarea diabetului zaharat și hipertensiune arterială. Unul din motivele care contribuie la faptul că foarte mulți oameni nu se odihnesc suficient este apariția unei tulburări de somn. National Institutes of Health spune că aproximativ 40 de milioane de americani au o tulburare de somn, potrivit Lifehacker.

Presupunând că aveți o problemă minoră care vă îngreunează somnul, intrați într-un ciclu interminabil de stat cu ochii pe ceas, dormit prost și de oboseală în timpul zilei. Așa că începeți să vă temeți când vine ora de culcare, pentru că vă imaginați că situația se va repeta. Unii recurg la medicamente pentru somn, dar care au anumite riscuri pentru sănătate.

Conform unui studiu recent, „comportamentul de monitorizare a timpului”, așa cum l-au numit autorii „urmărirea ceasului”, poate face oamenii să ia somnifere de care, altfel, nu ar avea nevoie.

Ce se poate face pentru a scăpa de teroarea ceasului

Unul dintre autorii studiului spune că cea mai bună soluție ar fi să nu vă mai uitați la ceas, contorizând minutele și orele care trec în timp ce sunteți treaz. Acoperiți afișajul ceasului cu alarmă sau, dacă folosiți telefonul pentru a verifica ora, lăsați-l în altă cameră. Dacă alarma nu a sunat încă, atunci este noapte și este tot ce trebuie să știți. Fără ceas, s-ar putea să vă faceți griji că nu știți dacă dormiți suficient sau nu.

Dar chiar și cu un ceas pe noptieră, nu trebuie să numărați neapărat orele de nesomn. Relaxarea este aproape la fel de bună ca și somnul. Dacă nu puteți dormi, chiar și statul în pat, cu ochii închiși, poate fi cel mai bun lucru. Vă poate oferi beneficiile meditației. De fapt, există o teorie conform căreia meditația oferă o parte din beneficiile somnului.

Care este mecanismul prin care somnul este îmbunătățit

Ciclul somn-veghe al corpului uman urmează o perioadă de aproximativ 24 de ore, care este controlată de un „ceas” intern al corpului. Ca parte a acestui ciclu, seara este eliberat hormonul numit melatonină, care ne face să ne simțim obosiți.

Exercițiile fizice din timpul zilei pot duce la o eliberare a melatoninei mai devreme, seara, acesta fiind motivul pentru care persoanele care fac sport adorm mai repede. Exercițiile fizice ar putea duce, de asemenea, la un somn mai bun, datorită efectelor sale pozitive asupra stării de spirit și asupra sănătății mintale, ambele putând fi asociate cu calitatea somnului. În timpul exercițiilor fizice, organismul eliberează substanțe chimice cunoscute sub numele de endorfine, care îmbunătățesc starea de spirit.

O singură sesiune de exerciții de aerobic, de 30 de minute, poate îmbunătăți mai multe aspecte ale somnului. S-a demonstrat că îmbunătățește durata somnului, scade timpul necesar pentru a adormi și crește eficiența somnului (procentul de timp petrecut în pat, dormind). O eficiență mai mare a somnului indică o calitate mai bună a somnului.