Rectificarea bugetară vine după ce intră în vigoare măsurile fiscale

Guvernul are în plan rectificarea bugetară după ce intră în vigoare Legea cu noile măsuri fiscale, a transmis ministrul Finanţelor pentru Profit.ro.

Rectificarea bugetară ar fi prima din acest an. Situaţia este neobişnuită, practica fiind de două rectificări pe an, una în vară şi alta în toamnă.

Pentru a putea aloca fonduri instituţiilor care au nevoie foarte mare de bani, Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de ordonanţă. Acesta prevede posibilitatea de a prelua la Fondul de rezervă al Guvernului sumele reprezentând 10% din creditele de angajament şi creditele bugetare. Ordonatorii de credite sunt obligaţi, conform legii, să păstreze aceste finanțe. Banii vor fi destinați inclusiv pentru proiecte cu fonduri UE sau cheltuieli din domeniul sănătăţii.

Guvernul va lua la fondul de rezervă bani de la ordonatorii de credite în funcţie de necesităţi. Soluţia propusă acum de Ministerul Finanţelor rezolvă probleme majore ale unor instituţii de stat. Prin preluarea sumelor respective la Fondul de rezervă, de unde pot fi ulterior alocate.

Deficitul bugetar ar putea crește

Rectificarea bugetară care ar trebui să urmeze odată cu intrarea în vigoare a legii ar trebui să aducă şi majorarea deficitului bugetar de la ţinta de 4,4%, pe care a fost construit bugetul pe 2023. În urma discuţiilor cu Comisia Europeană ar exista spaţiu fiscal pentru o majorare a deficitului în zona de 5,5%-5,7% din PIB. Asta ar reprezenta o reducere de cel puţin jumătate de punct procentual faţă de deficitul de 6,2% de anul trecut (ESA).

Zilele trecute, premierul Marcel Ciolacu a declarat că în aparatul bugetar există 16.000 de ordonatori de credite. El a spus că o astfel de situaţie nu mai există în lume. Iar sistemul bugetar din ţara noastră este unul „ceauşist, comunist”.

Marcel Ciolacu a vorbit despre desfiinţarea unor posturi de conducere din sistemul bugetar. El a explicat dacă asta va înseamna că unii oameni vor fi disponibilizaţi.

„Şefii de birou pot să treacă pe funcţii de execuţie. Eu nu vreau să trimit pe nimeni acasă. Eu, în schimb, nu pot să mai accept să fie 16.000 de ordonatori de credite direcţi şi terţiari.

Nu există niciunde în lume. Ordonatori de credite înseamnă că eu îmi fac achiziţiile. Ca să fac achiziţiile îmi trebuie un contabil-şef. Îmi trebuie un jurist. Îmi trebuie toate serviciile suport. (…) Statul nu mai trebuie să lase loc de corupţie”, a afirmat Ciolacu.