Ce se întâmplă dacă mașina este blocată pe rampă în timpul inspecției ITP?
Când operatorul stației ITP trimite datele către serverele Registrului Auto Român (RAR), sistemul informatic folosește algoritmi pentru a decide dacă acordă avizul sau dacă trebuie să se facă o reverificare. Dacă avizul este acordat, șoferul primește imediat dreptul de a circula cu mașina.
Dacă RAR cere reverificarea, mașina nu poate pleca de pe rampă. Astfel, șoferii pot aștepta chiar și 2-3 ore până când vine un inspector RAR. După aceea, reprezentantul stației ITP va face o nouă verificare completă a mașinii, sub supravegherea inspectorului RAR.
La finalul inspecției, rezultatele vor fi comparate cu cele introduse inițial de inginerul ITP. Dacă se găsesc diferențe mari, stația ITP poate fi suspendată. De asemenea, șoferul poate fi anchetat dacă s-a dovedit că a dat mită pentru a trece fraudulos ITP-ul.
Ce mașini sunt respinse la ITP?
ITP-ul este o verificare obligatorie a mașinilor, făcută de service-uri autorizate de Registrul Auto Român (RAR), care trebuie realizată la anumite perioade de timp, în funcție de vârsta mașinii. Pentru a trece ITP-ul, mașina trebuie să fie într-o stare bună de funcționare.
Dacă are probleme la direcție, frâne, lumini sau dacă este ruginită, riscă să fie respinsă. Dacă nu îndeplinește cerințele legale, mașina nu va mai putea circula pe drumurile publice.
Mașinile care sunt respinse la ITP sunt considerate nesigure și periculoase pentru trafic.
De exemplu, un parbriz spart, faruri și stopuri fisurate sau piese care nu sunt conforme cu reglementările (cum ar fi anvelope, frâne, direcție sau iluminare) pot duce la respingerea mașinii. Un alt exemplu ar fi dacă în talon scrie că mașina are anvelope de 16 inch, dar pe ea sunt montate anvelope de 18 inch, va fi respinsă. De asemenea, dacă frânele nu funcționează corect sau dacă sunt probleme la direcție, mașina nu va trece ITP-ul.
De asemenea, verificarea emisiilor (noxelor) este o probă importantă și valorile trebuie să fie în limitele legale. De exemplu, dacă șoferul a scos filtrul de particule de la o mașină diesel, care ajută la reducerea poluării, mașina nu va trece ITP-ul.
Ce trebuie să faci dacă ţi-a fost respinsă mașina?
Dacă mașina ți-a fost respinsă, trebuie să o repari înainte de a o aduce din nou la verificare. Ai 30 de zile pentru a rezolva problemele pe care mecanicul le-a găsit. La inspecție, vei afla exact ce nu este în regulă cu mașina și ce trebuie reparat.
Este recomandat să mergi la Inspecția Tehnică Periodică cu ceva timp înainte ca termenul să expire pentru a avea suficient timp să repari orice defecțiune înainte de a fi prea târziu.