Indiferent dacă udați plantele de apartament în mod regulat sau la întâmplare, riscați adesea să le udați în exces. Într-un minut, o plantă înflorește, în următorul este lipsită de strălucire. Acest lucru se poate avea mai multe cauze, dar primul care trebuie luat în considerare este tehnica de udare.
„Udarea inconsecventă poate juca un rol important în sănătatea plantei”, spune experta în grădinărit Lisa Eldred-Steinkopf.
„Lăsarea plantei să se usuce prea mult și apoi înecarea cu apă nu este benefică. Menținerea constantă a umezelii este o practică mai bună”, explică ea, potrivit Livingetc.
Iată 5 sfaturi de la experți în plante despre cum puteți evita udarea excesivă a plantelor.
Nu udați plantele conform unui program săptămânal
A avea un program săptămânal de udare pentru grădina interioară poate fi o idee bună, mai ales dacă ești ocupat sau uituc. Din păcate, aceasta este o modalitate sigură de a uda în exces plantele de interior.
„Multora le place să ude după un program – o dată pe săptămână, de exemplu”, spune Justin Hancock. „Deși este convenabil și vă ajută să vă amintiți, poate fi dăunător plantei, dacă se întâmplă ceva și ea folosește mai puțină apă.”
Justin continuă: „De exemplu, în zilele mai scurte de toamnă și iarnă, plantele primesc mai puțină lumină și de obicei cresc mai lent, folosind mai puțină apă decât primăvara și vara”.
Verificați bine solul înainte de a uda
Verificarea plantelor în mod regulat este o idee mai bună decât să le udați săptămânal, ca un pilot automat. Asta implică verificarea solului, pentru a vedea dacă este uscat și are nevoie de apă, sau dacă există suficientă umiditate pentru a menține planta mai mult timp.
„De fapt verificarea solului este ușor de trecut cu vederea”, spune Justin. „Verificați solul cu degetul sau cu un umidificator, înainte de a uda planta de apartament. Dacă detectați că solul este umed, este un semn să nu adăugați apă. Dacă este uscat, udați-l. De asemenea, puteși să ridicați planta și să verificați greutatea: o plantă uscată este mult mai ușoară decât o plantă umedă. Acest lucru se datorează cantității de umiditate pe care o poate păstra amestecul de ghiveci”, adaugă Justin.
El spune că ar trebui să aveți o idee despre câtă lumină are planta și când este timpul să o udați.
Alegeți ghivece de teracotă
Diferitele materiale pentru ghivece au proprietăți diferite, care vor avea un efect subtil asupra plantelor. Dacă aveți tendința de a suprauda plantele de apartament, materialul ghivecelor vă poate ajuta la atenuarea efectelor.
Solul va rămâne mai umed în ghivece de plastic și astfel reține apa pentru mai mult timp.
„Dacă creșteți planta într-un ghiveci de plastic sau ceramică, mutarea acesteia într-un recipient de teracotă o poate ajuta să se usuce puțin mai repede, deoarece teracota este poroasă”, explică Justin.
În plus, ghivecele de teracotă au găuri de drenaj.
Asigurați-vă că ghivecele au găuri de drenaj
Udarea excesivă este una dintre principalele cauze pentru care planta. Așa că e bine să vă asigurați că plantele stau în ghivece cu un drenaj bun. După ce o plantă a fost udată complet, trebuie să se scurgă.
Majoritatea plantelor nu preferă solul umed, deoarece rădăcinile pot putrezi. Drenajul plantelor de interior este important și ajută frunzișul să rămână sănătos. Deci, indiferent de stilul sau materialele pe care le preferați, asigurați-vă că ghivecele au găuri de drenaj.
„Dacă udarea excesivă este o problemă și planta este într-un ghiveci fără găuri de drenaj, schimbarea ei într-un recipient care are drenaj va permite excesul de apă să se elimine, astfel încât să nu înece planta”, spune Justin.
„Fiecare recipient folosit pentru cultivarea plantelor are nevoie de o gaură de drenaj”, spune Lisa Eldred Steinkopf.
Dacă găurirea este imposibilă, recipientul ar trebui folosit ca cachepot. Pentru ghivece fără orificiu de drenaj, se poate folosi un burghiu pentru zidărie pentru a le găuri.
Asigurați-vă că planta primește suficientă lumină
Dacă planta este într-un loc însorit sau luminos, va folosi mai multă apă decât dacă stă într-o locație cu lumină slabă. Asigurați-vă că știți care plante au nevoie de pentru lumina directă a soarelui și care au nevoie de lumină scăzută.
„Puteți elimina șansele de supraudare, oferind plantelor lumina de care au nevoie”, spune Paris Lalicata, expert în plante.
„Plantele au nevoie și de lumină, și de apă, pentru a trece prin fotosinteză. Lipsa luminii solare poate duce la supraudarea plantei. Acest lucru se datorează faptului că apa stagnează în sol, deoarece planta nu primește suficientă lumină pentru a folosi acea umiditate”, adaugă el.
Lăsați solul să se usuce înainte de a uda din nou
„Pentru a evita udarea excesivă, trebuie mai întâi să înțelegeți ce este udarea excesivă”, spune Kamili Bell Hill. „Frecvența udării, nu volumul de apă, este cea care duce la supraudare.”
Când udați planta, trebuie să rehidratați complet solul. Pentru a face acest lucru, udați-o până când excesul trece prin orificiile de drenaj.
Nu udați planta din nou până când nu a avut timp să elimine cantitatea respectivă. Cu alte cuvinte, pentru majoritatea plantelor de apartament, lăsați solul să se usuce înainte de a uda din nou.