Există astăzi o opinie în rândul maselor conform căreia înainte era mai bine pentru că statul comunist asigura ordinea în țară și nu la televizor nu erau prezentate atâtea nenorociri. Oare să fie adevărată credința mulțimilor sau este eronată?
Trecem acum peste faptul că programul de televiziune era foarte limitat și peste controlul autorităților asupra jurnaliștilor, informațiile alese pentru difuzare fiind în mod obligatoriu pozitive pentru imaginea regimului politic totalitar. Erau permise unele prezentări numai pentru corectarea unor situații negative.
Un raport despre situația țării în noiembrie 1968 aduce precizări uimitoare despre realitatea din România socialistă. Forțele Ministerului de Interne au înregistrat 430 de furturi, peste 170 fiind consemnate pe raza capitalei. Au fost 29 cazuri de crimă, adică aproape unul pe zi, autorii fiind preponderent din mediul urban și alcoolul juca un rol fundamental în declanșarea furiei oarbe. Să nu uităm acum un mic detaliu: statul era unicul furnizor de alcool de pe piață. Băuturile au mai provocat peste 70 de huliganisme și ultraje, uniforma milițienilor nefiind suficientă pentru a impune respect. Este interesant de precizat că 60 de cazuri au fost în mediul urban, ceea ce înseamnă că urbanizarea forțată ducea la o creștere a violenței sociale. Au mai fost înregistrate 15 cazuri de viol, cinci fiind săvârșite în grup. Vârsta victimelor nu conta, opt dintre acestea fiind minore. Autorii raportului semnalau că nouă infracțiuni au fost pe raza capitalei. Iubirea de arme de foc era mai puternică decât legea și au fost găsite 15 astfel de mijloace de ucidere.
Accidentele rutiere, o temă preferată a jurnaliștilor contemporani atunci când sunt multe victime, se produceau și-n Epoca de aur. Autorii raportului notau că în luna noiembrie a fost prăpăd pe șosele, media victimelor fiind de patru morți și șapte răniți în fiecare zi. Dacă pare puțin pentru vreun cititor din prezent, trebuie să nu se uite că parcul auto era foarte redus, motoarele nu erau puternice și starea drumurilor nu permitea atingerea unor viteze prea ridicate.
Societatea comunistă era departe de perfecțiunea dorită prin aplicarea principiilor unei ideologii străine de dorințele populației. Acționa din plin logica biologică, a instinctelor. Autoritățile statului totalitar nu reușeau să impună o conduită corectă locuitorilor și furnizau cantități prea mari de excitanți, alcoolul fiind cel mai nociv prin creșterea violenței.