Numerele de înmatriculare interzise în România! Șoferii români trebuie să știe că există numite combinații pentru plăcuțele de înmatriculare care nu sunt deloc acceptate.
Șoferii din România trebuie să respecte mai multe reguli atunci când folosesc autovehicul, dar nu numai. De exemplu, șoferii trebuie să știe că anumite numere de înmatriculare nu sunt permise la noi în țară.
Autoritățile din România au decis ca anumite combinații de litere să nu mai fie permise atunci când vine vorba de numerele de înmatriculare. De exemplu, din acest an, șoferii nu vor mai putea să își pună ca număr combinația “ION“.
Statul a venit și cu o explicație și spune că litere I și O pot fi confundate ușor cu cifrele 1 și 0. Din acest motiv, pentru ca agenții de circulație să nu devină confuzi, autoritățile au decis să renunțe la alăturarea literelor mai sus menționate.
Combinații interzise la numerele de înmatriculare
Autoritățile au mai spus că această combinație nu este singura interzisă. Pe lista celor pe care șoferii nu le pot avea sunt combinațiile cu tentă sexuală sau:
- III
- OOO
- DAI
- PIX
- TOV
- ROM
- COW
- POC
De asemenea, mai există câteva combinații refuzate frecvent în România, iar acestea sunt:
- BOU
- BOY
- GAY
- JAF
- JEG
Mulți români preferă să dea câțiva bani în plus pentru personalizarea plăcuțelor de înmatriculare. În trecut, însă, acest lucru se putea face doar de către cei care aveau bani.
Există alții români care consideră personalizarea plăcuțelor de înmatriculare drept o risipă de bani.
Regulamentul Rutier reglementează plăcuțele de înmatriculare
Plăcuțele de înmatriculare sunt reglementate în Regulamentul Rutier, iar acesta spune că ele sunt atribuite pe rând, în ordine crescătoare.
Totuși, proprietarul mașinii poate cere un număr de înmatriculare preferențial. Pentru acest lucru trebuie plătită o taxă la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Regulamentul Rutier spune că nu sunt acceptat combinații cu tentă sexuală sau combinații care reprezintă numele unor autorități publice, doar dacă acestea au cerut restricţionarea anumitor combinaţii de litere pentru numărul de înmatriculare.
În cazul în care există șoferi români care dețin astfel de numere, ei vor putea să le folosească până în momentul în care vor înstrăina mașina.
În cazul în care noul proprietar locuiește în același județ sau își are sediul acolo, numărul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare îi sunt transferate automat la vânzarea vehiculului. În cazul în care proprietarul anterior decide să păstreze numărul de înmatriculare, există o excepție. După ce plătește taxa menționată mai sus, noul proprietar poate solicita, de asemenea, un număr preferențial.