Mii de familii nu au putut pleca în concediu în străinătate pentru că n-au avut acest document
Potrivit datelor oficiale venite de la autorităţi, 1.800 de familii s-au trezit cu concediul anulat când au ajuns la graniţă. Cât despre anul trecut, a fost vorba despre 6.000 de concedii anulate, dintre care 5.000 au avut acelaşi motiv: lipsa actelor pentru copiii minori.
Foarte mulţi români ajung la graniţă fără să-şi dea seama sau fără să ştie că nu au toate actele necesare pentru a trece mai departe, în special dacă sunt însoţiţi de copii.
„Aproximativ 5.000 au fost cetăţeni români minori din diferite motive: fie nu au avut document valabil de călătorie, fie însoţitorul nu a prezentat procură din partea părinţilor, a unuia dintre aceştia sau a reprezentantului legal.
Sau am avut situaţii de cetăţeni care s-au prezentat doar cu o copie”, a explicat Cătălin Rusu, inspectorul general al Poliției de Frontieră, la Observator.
Când este necesar paşaport pentru copii?
Mai mult, foarte multe persoane nu ştiu ca minorii sub 14 ani au nevoie de paşaport, chiar dacă sunt însoţiţi de ambii părinţi, şi vin la punctul de trecere a frontierei doar cu certificatul de naştere al copilului.
Potrivit legii, minorii cu vârsta sub 14 ani au nevoie de paşaport pentru a călători în orice ţară a UE. Cei care au 14 ani sau peste, pot călători în UE doar având la ei buletinul. Dacă unul dintre părinţi lipseşte, celălalt părinte care însoţeşte copilul trebuie să prezinte o procură de la notar, care să nu fie mai veche de 3 ani.
În cazul în care călătoria are loc într-o ţară care nu este situată în UE, atunci paşaportul este obligatoriu, indiferent de vârstă, pentru toţi membrii familiei.
Documentele necesare pentru cei care trec graniţa cu maşina
Alte situaţii de care trebuie să ţină cont românii care trec graniţa intervin în cazul celor care pleacă în concediu cu maşina. Iată ce documente nu trebuie să le lipsească şoferilor în acest caz.
„Conducătorul trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice, valabilă la momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei.
Iar dacă mașina nu aparține conducătorului auto, o împuternicire din partea proprietarului autoturismului”, a explicat Raluca Stan, de la Poliţia de Frontieră.