Mașina care nu primește omologare RAR

Din ce în ce mai mulți români aleg să achiziționeze utilaje agricole pentru a le utiliza în activitățile casnice diverse, dar acestea nu pot fi omologate RAR pentru a ieși pe drumuri publice. Printre acestea se numără motocultorul, un utilaj agricol motorizat ce poate fi echipat cu diverse unelte precum plugul, rarița, frezele pentru săpat sau coasa.

Pe lângă aceste funcționalități, motocultorul poate trage și o remorcă de dimensiuni mici și poate fi echipat cu un sistem de iluminare. Astfel, tot mai mulți români îl utilizează nu doar pentru lucrările agricole, ci și pentru transportul de pământ, iarbă sau materiale de construcții.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, circulația tuturor vehiculelor pe drumurile publice este reglementată. Astfel, în conformitate cu această lege, toate vehiculele motorizate trebuie să fie înregistrate sau înmatriculate.

Dar, conform Art. 12 (1) din legea circulației, sunt exceptate de această obligație:

  • vehiculele trase sau împinse cu mâna;
  • bicicletele;
  • trotinetele electrice.

Motocultorul, însă, nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii. Pentru a fi considerat un vehicul motorizat și a putea circula pe drumurile publice, acesta trebuie să fie omologat de Registrul Auto Român (RAR). Cu toate acestea, motocultorul nu poate primi omologare RAR deoarece nu îndeplinește criteriile obligatorii de siguranță necesare pentru a circula în siguranță pe drumurile publice.

„Este interzisă conducerea pe drumurile publice a altor vehicule decât cele care trebuie înmatriculate sau înregistrate, vehiculele trase sau împinse cu mana, bicicletele și trotinetele electrice”, se stabilește în Art. 12 (4) din legea circulației.

Cine iese cu motocultorul pe drum public este amendat

Așadar, chiar dacă este un utilaj motorizat, motocultorul nu poate fi înregistrat la primărie sau înmatriculat conform regulilor legale. Acest lucru înseamnă că nu poate fi condus pe drumurile publice, ci poate fi utilizat doar pe terenuri private.

Astfel, pe drumurile publice, motocultorul poate fi transportat doar cu o remorcă sau cu o mașină. Nu poate fi folosit pentru a transporta materiale sau bunuri.

Cei care sunt surprinși conducând un motocultor pe drumurile publice din România vor fi sancționați conform legislației în vigoare. Amenda pentru această infracțiune este încadrată în clasa a III-a de sancțiuni.

Prin urmare, persoanele care încalcă aceste reguli și conduc motocultorul pe un drum public se expun unei amenzi cuprinse între 990 de lei și 1.320 de lei.