Un raport recent al companiei ReversePhone a identificat cele mai mari riscuri în escrocheriile telefonice. Fraudele de acest tip se bazează în principal pe „falsificarea numerelor” (caller ID spoofing), o tehnică prin care escrocii modifică informațiile afișate pe ecranul telefonului, făcând ca apelul să pară că provine dintr-o sursă de încredere.

Cele mai mari riscuri în escrocheriile telefonice

Infractorii se prezintă adesea drept reprezentanți ai băncilor, companiilor de telefonie sau chiar ai instituțiilor guvernamentale pentru a obține informații personale sau financiare de la victime.

Raportul ReversePhone a evidențiat că numerele escrocilor sunt implicate în volume mari de apeluri suspecte, mai ales în perioadele aglomerate, cum ar fi sărbătorile, când infractorii lansează diverse scheme frauduloase, conform Daily Mail.

Principalele metode utilizate de escroci

Apeluri bancare false. Unul dintre cele mai răspândite tipuri de fraudă implică apeluri de la persoane care pretind că sunt reprezentanți ai băncilor și solicită date de identificare, numere de cont sau coduri de verificare.

O victimă a relatat un astfel de caz în care a fost sunată de un presupus angajat al băncii Capital One. Escrocii i-au solicitat verificarea detaliilor cardului de credit pentru afaceri, iar după ce a furnizat informațiile cerute, aceștia au preluat controlul asupra telefonului său și i-au sustras 20.000 de dolari din cont.

Escrocherii de sărbători și premii false. În preajma sărbătorilor, escrocii intensifică apelurile prin care anunță câștiguri la concursuri fictive, la care victimele nici măcar nu au participat. De regulă, aceștia solicită plata unei taxe pentru a putea revendica premiul sau încearcă să obțină date personale și financiare.

Redirecționarea apelurilor prin coduri speciale. O metodă mai puțin cunoscută, dar extrem de periculoasă, implică solicitarea introducerii unor coduri speciale. Aceste comenzi pot activa redirecționarea apelurilor, permițând infractorilor să preia toate apelurile și mesajele victimei. Astfel, ei pot intercepta coduri de autentificare și parole temporare, utilizate frecvent în tranzacțiile online.

card, telefon mobil, smartphone
SURSA FOTO: Dreamstime

Specialiștii în securitate recomandă adoptarea unor măsuri de precauție

Pentru a evita să devii victima unei astfel de fraude, specialiștii în securitate recomandă adoptarea unor măsuri de precauție:

  • Evită să răspunzi apelurilor de la numere necunoscute – Dacă un apel este important, apelantul va lăsa un mesaj vocal sau va găsi o altă modalitate de a te contacta.
  • Nu oferi informații personale prin telefon – Băncile și instituțiile oficiale nu solicită niciodată numere de cont, parole sau coduri de verificare prin telefon. Dacă primești un astfel de apel, este foarte probabil să fie o tentativă de fraudă.
  • Verifică numărul apelantului – Dacă primești un apel suspect, caută numărul pe internet pentru a vedea dacă există reclamații sau avertizări legate de escrocherii asociate acelui număr.
  • Activează blocarea apelurilor suspecte – Majoritatea telefoanelor moderne permit activarea unor filtre care blochează apelurile nedorite. De asemenea, aplicații precum Truecaller pot identifica și bloca automat apelurile de tip spam.
  • Nu introduce coduri speciale pe telefon – Dacă un apelant îți cere să tastezi anumite coduri, refuză. Acestea pot fi folosite pentru redirecționarea apelurilor și preluarea controlului asupra telefonului tău.
  • Raportează apelurile suspecte – În cazul în care primești apeluri suspecte, le poți raporta operatorului tău de telefonie sau autorităților competente. Multe țări au linii speciale dedicate raportării fraudelor telefonice.