Noua metodă de escrocherie care lasă românii fără bani

Atenție la aceste mesaje! Românii riscă să rămână fără bani în câteva minute. Sunt vizați toți utilizatorii Facebook, mai ales cei care au pagini oficiale. Această metodă de escrocherie face din ce în ce mai multe victime

Utilizatorii primesc mesaje într-un flux continuu, la intervale de timp foarte scurte, conținând informații false sau amenințări. În anumite situații, unii dintre ei au fost expuși chiar și la zeci de mesaje într-o singură oră.

Unul dintre mesajele primite de mulți români este ”Contul dumneavoastră de Facebook încalcă politicile de securitate a informațiilor”. Mii de utilizatori au primit mesaje de amenințare în numele companiei. Cei care au deschis link-ul au avut parte de o surpriză neplăcută: și-au pierdut contul. După ce reușesc să obțină accesul la cont, hackerii utilizează numele utilizatorului pentru a disemina mai departe mesajele malițioase.

”Linkul te redirecţionează, de cele mai multe ori, către pagini de phishing în care tu, dacă îţi introduci datele de autentificare la contul de Facebook, ajung în posesia atacatorilor”, a explicat Mihai Rotariu, DNSC, potrivit Observator.

Prin această metodă, escrocii solicită răscumpărări. Cu toate acestea, chiar și în cazul plății, nu există nicio garanție că utilizatorul își va recupera contul. Acesta reprezintă cea mai agresivă campanie de phishing la care rețeaua Meta România a fost vreodată expusă.

hacker
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ce putem face pentru a ne proteja?

O variantă este blocarea posibilității de a primi mesaje de orice fel. Acest lucru poate fi făcut din setările aplicației.

”Ideal ar fi sa avem, totuși, niste solutii de securitate pe dispozitivele pe care le folosim – telefon, laptop, orice ar fi el – pentru ca, atunci când deschidem aceste link-uri, vom fi informați că este vorba despre o fraudă. Cu cât raportăm mai mult, cu cât notificam rețeaua de socializare, cu atât ele vot fi blocate de la sursa”, a spus Silviu Stahie, Bitdefender.

Metoda de autentificare în doi pași poate fi, de asemenea, de mare ajutor.

”Această acțiune o să treacă de la sine. Facebook a tot spus în ultimii ani că face eforturi continue ca să diminueze cât mai mult fake news-ul, conturile false şi furturile de date personale”, a explicat Robert Feraru, specialist social-media.

Dacă sunt prinși, hackerii care au inițiat această campanie de phishing riscă închisoare.

”Riscurile pot fi destul de mari, ajungându-se până la pedepse cu închisoarea. Astfel de atacuri pot fi din afara ţării. Criminalitatea informatică are caracter transfrontalier, nu întotdeauna poate duce la prinderea autorului”, a afirmat Sorin Stănică, prevenire Cyber.

În cazul în care vă confruntați cu astfel de înșelătorii, blocați utilizatorii respectivi și raportați-le conturile.

Cum ne protejăm conturile de social media?

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat pe platforma sa online un ghid detaliat cu privire la protejarea și recuperarea conturilor de social media, având în vedere amenințările cibernetice la care acestea sunt supuse.

Ghidul respectiv furnizează utilizatorilor pași și sfaturi practice pentru a asigura securitatea și menținerea integrității conturilor lor pe diverse platforme de socializare. Mai multe puteți afla aici.