Vitamina C este unul dintre cele mai populare suplimente nutritive. Este un nutrient-cheie în organism, responsabil de menținerea oaselor puternice, îmbunătățirea funcției creierului, ajută la vindecarea rănilor și la menținerea sistemului imunitar puternic.
Vitamina C se găsește în multe alimente, în special în citrice, căpșuni, broccoli, pătrunjel, cartofi dulci și ardei, potrivit WebMD. Din acest motiv poate fi ușor să obțineți doza zilnică recomandată din alimentație. Pentru adulți, doza zilnică recomandată este egală cu 90 de miligrame pentru bărbați și de 75 de miligrame pentru femei.
Dacă luați suplimente de vitamina C, este important să verificați doza. Multe suplimente conțin prea mult din această vitamină și asta poate duce la unele efecte secundare neplăcute, dar nu periculoase.
2.000 de miligrame de vitamina C zilnic este considerată sigură pentru majoritatea adulților. Vitamina C este pe bază de apă, astfel încât orice lucru pe care organismul nu îl poate folosi este eliminat prin urină.
Efectele secundare la vitamina C
Efectele secundare ale unei cantități prea mari de vitamina C pot fi însă neplăcute.
Înainte ca organismul să elimine surplusul, vitamina C poate afecta tractul digestiv și poate duce la efecte secundare cum ar fi greața, diareea, vărsăturile, crampele și arsuri la stomac, potrivit Clinicii Mayo.
De asemenea, poate provoca dureri de cap și insomnie. Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste probleme, e bine să verificați doza suplimentară și să vă asigurați că sunteți sub acea limită de 2.000 de miligrame. Încercați să obțineți vitamina C doar din alimente și să rămâneți aproape de recomandarea de 75-90 miligrame.
Acest lucru este valabil mai ales pentru unii oameni care au o afecțiune, cum ar fi hemocromatoza, care determină absorbția crescută a fierului în organism. Vitamina C facilitează absorbția fierului și poate duce la efecte secundare grave, inclusiv afectarea ficatului, a inimii și a pancreasului în rândul acestui grup de persoane.