Sumă istorică pentru România. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va fi alocat cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani. Șeful Guvernului a susținut că în Legea Bugetului un capitol foarte important este cel legat de investiții și va fi alocat cel mai mare buget din ultimii 32 de ani.
Încă de la începutul ședinței de Guvern, premierul a arătat că pe agenda discuțiilor se vor găsi două proiecte importante, care fac parte din pachetul legislativ ce va sta la fundamentarea bugetului pe anul 2022.
„Astăzi avem pe masa de lucru ordonanța de urgență privind principalele măsuri bugetare și proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli. Din discuțiile pe care le-am avut și dezbaterile la nivelul fiecărui minister a reieșit angajamentul ferm al Guvernului României pentru a pregăti și elabora un buget echilibrat și responsabil, fundamentat pe trei coordonate: protejarea veniturilor populației și sprijinirea persoanelor cu venituri mici sau ce aparțin unor categorii vulnerabile, care au cea mai mare nevoie de susținere”, a arătat Ciucă.
Măsura care se va lua de la 1 ianuarie 2022
El a spus că astăzi se va hotărî ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a Taxei pe Valoare Adăugată de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populație, cât și pentru școli, spitale și alte instituții publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor. De asemenea, în completarea programului Prima Casă, va fi stabilită o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuințe, a cărei valoare depășește suma de 450 de mii de lei, dar nu depășește suma de 700.000 de lei.
A doua coordonată, a arătat Nicolae Ciucă, constă în susținerea mediului de afaceri și alocarea celui mai mare buget pentru investiții din ultimii 32 de ani din perspectiva sumelor alocate.
În plus, printr-o OUG care va fi adoptată astăzi, vor fi introduse o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale din TVA.
„Investitorii sunt încurajați să dezolvolte afacerile prin asigurarea unui mediu concurențial corect, echitabil și transparent între toți participanții din piață. De asemenea va fi reincriminată fapta constând în reținerea și neimplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancțiuni pentru ca banii prin care angajatorii îi rețin din salariile angajaților pentru a fi virați la stat către bugetele de sănătate și pensii”, a explicat Ciucă.
Ce se întâmplă cu plafonul de încadrare ca microîntreprinderi
El a vorbit și pe tema coborârii, începând cu 1 ianuarie 2022, a plafonului de încadrare ca microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Din această perspectivă, premierul a ținut să facă clarificări pe subiect.
„Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-şi dezvolta și consolida afacerile cinstit. Nu trebuie taxaţi suplimentar și am discutat și analizat, vom respecta prevederile aplicării Codului Fiscal. Suntem preocupați de păstrarea echilibrului bugetar, fapt ce se va reflecta în performanțele fiscale și externe ale României.
Guvernul respectă angajamentele luate în relația cu Comisia Europeană, acela de a avea în anul viitor un deficit de 6,2% la sută din PIB pe metodologie ESA, ceea ce este echivalentul unui deficit de 5,84% din PIB pe metodologia Cash”, a punctat el.
Strategia Națională Anticorupție, punct important pe agenda Guvernului
Nicolae Ciucă a mai arătat că un alt punct foarte important pe agenda de astăzi este Strategia Națională Anticorupție, strategie care vizează perioada de timp 2021-2025.
„România are nevoie de un set solid de măsuri pentru prevenirea corupției, consolidarea climatului de integritate, creșterea transparenței instituțiilor publice și creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului. Răspundem astfel nevoilor reale ale societății românești și, totodată, atingem una dintre ţintele importante asumate de România prin Planul Naţional de Redresare și Reziliență în domeniul justiției. După cum știți, deja am aprobat mecanismele de folosire a celor aproape 30 de miliarde de euro din PNRR și azi vom pregăti instrumentele de lucru pentru a atrage cele aproape 50 de miliarde de euro din cadrul financiar multianual 2021-2027.
Vom discuta gestiunea financiară a banilor europeni alocați pentru perioada menționată anterior, fondurile europene de dezvoltare regională, fondurile de coeziune și Fondul Social European Plus, precum și de Fondul de Tranziție Justă. Am spus și doresc să repet faptul că acest guvern va pune la lucru toate resursele naționale și europene disponibile pentru a moderniza România și a le oferi românilor bunăstare. „, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.