Nu s-a mai întâmplat din cel de-al Doilea Război! Avertisment major al ONU în Europa

REFUGIATI ISACCEA

Sursa: INQUAM Photos, Adriana Neagoe

Situația din prezent nu s-a mai întâmplat din cel de-al Doilea Război! Avertisment major al ONU în Europa după invazia Rusiei în Ucraina. S-a aflat acum.

Numărul persoanelor care au fugit din cauza conflictului din Ucraina a depăşit pragul de 1,5 milioane, devenind astfel criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere de după cel de-al Doilea Război Mondial, a avertizat duminică ONU, citat de Agerpres.

Peste 1.5 milioane de refugiați din Ucraina în doar 10 zile

”Peste 1,5 milioane de refugiaţi din Ucraina au trecut în ţările vecine în zece zile. Aceasta este criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a scris Înaltul Comisar pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, într-un tweet.

Într-o decizie fără precedent, miniştrii de interne din Uniunea Europeană au convenit să adopte măsuri de urgenţă pentru a acorda protecţie imediată persoanelor care fug de războiul din Ucraina. Ucrainenii care ajung în UE sunt protejaţi iniţial timp de un an, dar aceasta poate fi prelungită cu încă doi ani în total. Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a calificat drept ”istorică” actuala cooperare europeană în ceea ce priveşte ajutorul acordat refugiaţilor din criza ucraineană.

Ea a declarat că ţara sa va primi refugiaţi din Ucraina, indiferent de naţionalitatea acestora.

”Vrem să salvăm vieţi. Acest lucru nu depinde de paşaport. Marea majoritate a celor care au fugit sunt cetăţeni ucraineni. Persoane din alte ţări care aveau deja un drept de şedere permanentă în Ucraina aduc acest statut cu ei. Nici ei nu trebuie să treacă printr-o procedură complexă de azil”, a declarat Faeser pentru tabloidul german Bild am Sonntag în declaraţii publicate duminică şi preluate de DPA.

Aproape 3.000 de ucraineni au cerut azi în România

2.849 de cetățeni ucraineni au solicitat de la începerea răzbiului din Ucraina până duminică azil în România, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit MAI, solicitanții de azil pot beneficia, pe întreaga perioadă a procedurii, de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației. Gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 66.1%, transmite MAI.

Sâmbătă, 91.607 de persoane, dintre care 31.628 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 98.138 de persoane, dintre care 23.180 cetățeni ucraineni, au părăsit teritoriul României. Totodată, 22.253 de mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 24.300 pe sensul de ieșire.