Șase oameni au murit în cursul zilei de duminică, deși mai erau paturi la ATI deci, măcar în teorie, mai puteau fi salvați. Până acum, în afară de o serie de declarații, nu avem nicio poziție oficială a statului român cu privire la ce s-a întâmplat la Timișoara. Abia în această dimineață DSU a trimis o comunicare, dar care este mai mult o răfuială cu fostul președinte Traian Băsescu, o încercare de îndreptare a imaginii, nicidecum o explicație oficială pentru faptul că 6 oameni au murit deși mai aveau șanse să fie salvați. Instituțiile tac. Cine va răspunde în fața legii pentru cei 6 oameni care au murit la Timișoara deși mai erau paturi la ATI?
Cronologia declarațiilor
Luni, declarație medicul Virgil Musta: Nu am avut soluţie pentru ei
”Suntem într-o situaţie dificilă, Terapia Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe Secţie avem cazuri foarte grave care la un moment dat există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să îi punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă (luni, n.r.), să decedeze peste 6 persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi Pneumofiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”, a declarat, luni, medicul Virgil Musta, potrivit news.ro.
Marți, declarație președintele Klaus Iohannis: Înțeleg că ar fi fost locuri chiar în Timișoara
„Este un aspect care se referă la comunicarea între spitale, și aici este loc de mai bine. Am fost informat în această seară că ar fi fost locuri chiar în Timișoara, doar că unii cu alții nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri și, în realitate, nici nu este neapărat nevoie să vorbească directorii de spitale între ei, pentru că există Departamentul pentru Situații de Urgență care centralizează aceste solicitări și care se preocupă și de transportul pacienților într-un loc unde sunt paturi disponibile”, a declarat Klaus Iohannis.
După intervenția președintelui, nici măcar o instituție a statului român nu a venit cu o clarificare oficială care să explice cum s-au derulat lucrurile sau măcar să anunțe că s-ar desfășura vreo anchetă, investigație sau că se analizează cazul în urma căruia 6 oameni au murit deși mai erau paturi la ATI (conform declarațiilor făcute de șeful statului).
Miercuri, Musta revine: Era o zi cu ceaţă
„În această boală există evoluţie rapidă şi se decompensează. Colegii de la ATI au intervenit, dar nu a mai fost timp de mutare la Secţia ATI.
Cauza nu este că nu erau locuri pe ATI”, a declarat Virgil Musta pentru News.ro.
Medicul a explicat și că situația celor șase pacienți s-a agravat deoarece era o zi cu ceaţă. „Se ştie că ceaţa afectează afecţiunile pulmonare”, a declarat Virgil Musta pentru News.ro.
Joi, DSU se ceartă cu Băsescu, deși primul care i-a arătat cu degetul a fost Klaus Iohannis
„Precizăm opiniei publice dar și fostului președinte că la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) NU s-a solicitat ajutorul în vederea găsirii unui/unor locuri la ATI, în aria Timișoarei și nici NU existat o informare în acest sens.
Subliniem faptul că transferul între două unități sanitare se poate realiza și fără implicarea CNCCI sau DSU, situație întâmplată la nivelul Timișoarei, unde responsabilitatea trebuia concentrată pe comunicarea celor două spitale, iar mai apoi sesizarea ISU Timiș și Serviciul de Ambulanță Timiș, în vederea preluării și transportării pacienților de la o unitate sanitară la alta,” se arată într-un comunicat oficial (singura poziție cât de cât oficială de până acum) trimis în urma postării de pe Facebook a lui Băsescu, deși primul care a introdus DSU în acest caz a fost Klaus Iohannis. (vezi declarația de mai sus).
Trăgând linie, concluziile sunt următoarele: 6 oameni au murit. Probabil că puteau fi salvați. Va fi tras cineva la răspundere dacă puteau fi salvați? Asta e cel mai important.
În al doilea rând, declarațiile total contradictorii ale diverșilor actori ai statului român. Aflăm de la un oficial român (Klaus Iohannis) că o serie de instituții oficiale ale statului român „nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală.”
Situație e clară: Presiunea pe ATI este tot mai mare, personalul medical este puțin și epuizat și, cel mai probabil, face față tot mai greu situațiilor care sunt tot mai la limită. Însă informațiile care se aruncă în spațiul public (de actori oficiali, atenție, nu vorbim de diverși băgători de seamă) pot crea haos și confuzie atunci când ele se bat cap în cap sau când nu au nicio coerență.
Dumnezeu să-i ierte pe cei 6 români de la Timișoara care, din diverse motive, n-au mai prins un loc la ATI