Radarul funcționează foarte bine și pe timp de noapte

Radarul poate funcționa atât ziua, cât și noaptea, indiferent de vreme (ploaie, ninsoare sau căldură mare). El poate măsura viteza unei mașini cu exactitate, nu contează direcția de deplasare.

Poliția Rutieră are radare moderne, inclusiv cu termoviziune (care detectează căldura) și infraroșu, montate pe mașini sau folosite manual. Aceste radare măsoară viteza unei mașini foarte rapid, în mai puțin de o jumătate de secundă, așa că șoferii nu pot frâna suficient de repede pentru a scăpa de amendă.

Distanța de la care un radar portabil detectează viteza este mai mare de un kilometru. Totuși, radarele nu pot înregistra viteze de peste 320 km/h.

În acest an, amenzile pentru depășirea vitezei au crescut, un punct de amendă valorând acum 165 de lei, cu 20 de lei mai mult față de anul trecut. Șoferii care depășesc viteza legală pot primi între 2 și 20 de puncte de amendă. Cei care depășesc viteza cu peste 50 km/h pot rămâne fără permis de conducere.

Radar
Cum funcţionează, de fapt, radarele din dotarea Poliţiei? / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Șoferii nu mai au scăpare!

Tot în acest an, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat un contract de 112,7 milioane de lei cu firma Elektra. Prin acest contract, se vor instala sisteme moderne pe autostrăzile A1, A2, A3 și pe DN1, care includ camere video, senzori și stații meteo pentru supravegherea traficului.

Aceste sisteme vor permite autorităților să primească informații în timp real despre șoferii care încalcă regulile de circulație, în special cei care depășesc viteza legală. Camerele și echipamentele de detecție vor fi amplasate atât în locuri fixe, cât și mobile și vor funcționa ca radare pentru monitorizarea traficului.

De asemenea, vor fi montate panouri pe marginea drumurilor care vor avertiza șoferii despre pericole precum mașini oprite, accidente sau condiții meteo nefavorabile.

Pe autostrada A3, de exemplu, vor fi instalate 20 de camere pe o distanță de aproximativ 60 de kilometri. Aceste echipamente vor înregistra viteza mașinilor, numărul de vehicule și alte informații importante despre trafic, pentru a ajuta la o gestionare mai bună și pentru a crește siguranța pe drumuri.

radar
SURSA FOTO: Dreamstime