Cele mai proaste veşti de la specialişti. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) face un anunţ de ultim moment care vizează pe toată lumea. Specialiştii au cerut persoanelor complet vaccinate să poarte în continuare măşti, să păstreze distanţarea socială şi alte măsuri de siguranţă anti- Covid-19.
Nu scăpăm de mască
Anunţul vine în contextul apariţiei variantei Delta, extrem de contagioasă şi care se răspândeşte rapid pe tot globul, notează CNBC.
„Oamenii nu se pot simţi în siguranţă doar pentru că au făcut cele două doze de vaccin. Încă trebuie să se protejeze”, a declarat Mariangela Simao, director adjunct al OMS pentru accesul la medicamente şi produse de sănătate.
„Vaccinul singur nu va opri transmiterea. Oamenii trebuie să continue să folosească măştile în mod constant, să fie în spaţii ventilate, să păstreze igiena mâinilor, distanţarea fizică, să evite aglomeraţia. Acest lucru continuă să fie extrem de important, chiar dacă sunteţi vaccinat, atunci când există o transmisie comunitară”, a adăugat acesta.
Mai multe ţări au eliminat masca
Anunţurile celor de la OMS vin după ce mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, au eliminat în mare măsură măştile şi restricţiile legate de pandemie.
Oficialii OMS au precizat că recomandă aceste măsuri persoanelor vaccinate, deoarece o mare parte din populaţia lumii este nevaccinată şi variantele extrem de contagioase, cum ar fi Delta, se răspândesc în multe ţări, provocând focare.
Wall Street Journal a anunțat vineri că aproximativ jumătate dintre adulţii din Israel infectaţi cu varianta Delta au fost complet imunizaţi cu vaccinul Pfizer-BioNTech.
„Da, puteţi reduce unele măsuri şi diferite ţări au recomandări diferite în acest sens. Dar este încă nevoie de precauţie”, a declarat Bruce Aylward, un consilier principal al directorului general al OMS. „După cum vedem, apar noi variante”, a adăugat acesta.
OMS a precizat săptămâna trecută că Delta devine varianta dominantă a bolii la nivel mondial. Oficialii OMS au declarat că varianta, descoperită pentru prima dată în India, s-a răspândit în cel puţin 92 de ţări.
Sursă foto: Dreamstime