Octavian Jurma a aproximat, joi, în cadrul unei emisiuni tv, perioada în care România va traversa al cincilea val epidemic. Totodată, acesta a declarat că a treia doză de vaccin anti-covid poate fi considerată o primă doză pentru situația în care ne aflăm acum, având în vedere că readuce imunitatea la peste 90%.
Invitat în cadrul emisiunii tv „Actualitatea” de pe B1 TV, prezentată de Tudor Mușat, Octavian Jurma a vorbit despre problemele actuale cu care România se confruntă.
Acesta a abordat implementarea certificatului verde în rândul angajaților români, apariția valului cinci de epidemie, dar și impactul vaccinării asupra contextului actual.
„Valul 5 va debuta între ianuarie și martie”
Octavian Jurma a subliniat faptul că, din cauza restricțiilor relaxate, numărul persoanelor vaccinate cu prima doză de ser anti-covid „ a scăzut dramatic, de aproape cinci ori față de vârful din octombrie.”
„Efectul se va vedea, din păcate, în valul 5, care va debuta probabil că oriunde între ianuarie și martie, probabil că la sfârșitul lunii februarie.
Vedem că odată ce a fost clar că certificatul verde nu va mai fi adoptat și că vom primi din nou relaxare fără vaccinare, numărul de vaccinări cu prima doză a scăzut dramatic, de aproape cinci ori față de vârful din octombrie.
Asta înseamnă că acel target (țintă, n.r.) de 10 milioane de doze și 52% din populație rezidentă vaccinată, care putea fi atins chiar pe 1 decembrie, ca să avem de ce să sărbătorim cu fanfară militară, a fost amânat deja pe luna martie, iar ținta de 15 milioane de persoane vaccinate, deci peste 75% din populație, este undeva în noiembrie la ora asta.
Cu 50% din populație vaccinată, noi nu avem cum să limităm un val Delta, mai ales că vedem că deja această variantă 4.2, ceva mai infecțioasă, care circulă în Anglia, crește vertiginos și în România în ponderea numărului de secvențieri care sunt făcute”, a explicat Octavian Jurma.
„Să insistăm pe vaccinarea cu doză booster”
Octavian Jurma consideră că populația din România ar putea face față situației actuale, doar dacă ar avea schema completă de vaccinare, plus o doză booster.
„Nu, dimpotrivă. Putem considera doza 3 ca o primă doză pentru situația în care ne aflăm. Știm deja din studii care încep să vină, mai ales din Israel, că la șase luni după administrarea celor două doze imunitatea scade cam la 50%, această imunitate neutralizantă care împiedică virusul să circule, pentru că imunitatea individuală rămâne în continuare rezonabil de bună.
Acesta este și motivul pentru care și în Uniunea Europeană s-a redus perioada de valabilitate a certificatului după vaccinare, tocmai pentru a stimula vaccinarea cu doza booster, care știm că aduce înapoi la peste 90% imunitatea, și acești oameni care se vaccinează contribuie foarte mult la reducerea circulației virusului.
De aceea cred că ar trebui, dimpotrivă, să insistăm pe vaccinarea cu doză booster în această perioadă, pentru că în același timp stimulăm și vaccinarea celor cu prima doză.”, a spus Octavian Jurma.