În timp ce România se pregătește să oblige orice magazin să dețină case de marcat electronice, în Germania și în Austria sunt deja lanțuri de magazine care nu mai acceptă plata cu numerar.
Freenet este primul, însă nu singurul retailer german care nu acceptă plata cu numerar. De ceva timp, se poate plăti numai cu cardul și în magazinele Gravis. La rândul său, REWE experimentează cu tranzacțiile fără numerar. Astfel un magazin REWE din München funcționează fără a mai primi bani-cash. De asemenea, snack bar-ul Wurstdurst Nürnberg acceptă doar plățile cu cardul.
Din ce în ce mai multe lanțuri de magazine renunță la plata cu numerar
Retailer-ul a transmis printr-un anunț special că bancnotele și monedele nu mai sunt acceptate în niciunul dintre cele 40 de magazine ale sale din Germania. Urmând exemplul, mai multe sucursale ale lanțului de supermarketuri MPreis din Innsbruck, Austria, a renunțat la plata cu numerar la începutul anului. Așadar, se poate plăti numai cu cardul bancomat, cardul de credit sau prin aplicații mobile.
Din ce în ce mai mulți retaileri renunță la plățile cu cash din motive întemeiate. Mai exact, plățile în numerar au devenit scumpe și incomode. Cea mai mare bătaie de cap o au băncile, întrucât cenții mici și monedele euro trebuie să fie numărate, bancnotele împachetate, iar cutia de numerar a zilei plasată în cutii mici de metal în cutia poștală a băncii seara sau să fie ridicată de către transportatorii de bani.
De asemenea, băncile trebuie să aprovizioneze bancomatele, care nu sunt deloc sigure. În Germania, la bancomate au avut loc în jur de 500 de explozii. În concluzie, dacă ar dispărea plățile cu numerar, băncile ar economisi mulți bani.
Și în România a existat un proiect de lege care interzicea plata salariilor în numerar. Aceasta nu va fi interzisă până la urmă, deoarece proiectul de lege a fost modificat recent la comisii pentru a nuanța măsura. Pe de altă parte, comercianții sunt obligați să accepte cel puțin o metodă de plată fără numerar.
Camera Muncii din Tirol se opune acestei măsuri
Potrivit Camerei de Muncă (AK) din Tirol însă , elevii și populația mai în vârstă sunt dezavantajați de plata fără numerar. Compania susține că singurul scop este să economisească timp și bani.
„Acest lucru este în detrimentul clienților și are, de asemenea, un efect negativ asupra numărului de angajați”, a spus președintele AK din Tirol, Erwin Zangerl.
Pe de altă parte, MPreis, care operează în jur de 300 de magazine în Austria, a testat cu succes într-un magazin din incinta Facultății de Științe Sociale. Prin urmare, în decembrie 2022 au decis să renunțe la numerar și în filiala Museumsstraße.
„Ceea ce a început în vremuri de nevoie, în timpul pandemiilor, s-a dovedit a fi o virtute pentru majoritatea. Tehnologiile digitale moderne fac ca plățile fără numerar să fie deosebit de rapide și ușoare. Pentru clienți, acest lucru înseamnă mai puțin timp de așteptare la casierie, nu mai trebuie să caute prin portofele și, mai ales, nu se mai fac greșeli cu restul.
În afară de procesarea mai rapidă la casierie, se economisește mult efort la numărarea, livrarea și colectarea restului”, a anunţat supermarketul într-un comunicat.
Obiectivul nu este acela de a reduce personalul, ci de a îmbunătăți serviciile pentru clienți și de a elibera mai multă capacitate pentru asistența clienților. În prezent, nu există planuri de extindere a sistemului fără numerar în alte supermarketuri, potrivit Oberösterreichische Nachrichten.
Camera Muncii dorește însă ca societatea să primească un avertisment din partea Asociației pentru Informarea Consumatorilor (VKI). În cazul în care MPreis nu cedează, AK ia în considerare posibilitatea de a se adresa instanței.