NU se mai dau banii de vouchere! Cine sunt românii care nu mai primesc sumele

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

NU se mai dau banii de vouchere! Numărul elevilor care vor primi tichete educaționale pentru anul școlar care stă să înceapă va fi mai mic cu o sută de mii. Pentru anul școlar 2023-2024, voucherele educaționale de 500 de lei vor fi acordate pentru 300.000 de copii de grădiniță și elevi din medii vulnerabile.

Deși fostul ministru al Fondurilor europene, Marcel Boloș, promitea un mecanism mai simplu din timp, pentru vouchere la începutul anului școlar, programul nu e gata nici acum.

Pentru anul școlar 2023-2024, tichetele educaționale de 500 de lei vor fi acordate pentru 300.000 de copii de grădiniță și elevi din medii vulnerabile, după cum se arată într-un răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru Edupedu.ro. Spre deosebire de anul școlar 2022-2023, acest lucru înseamnă că numărul lor scade cu 100.000 de persoane.

NU se mai dau banii de vouchere!

Voucherele educaționale, numite în OUG nr. 133 din 7 august 2020 „tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional”, sunt carduri cu câte 500 de lei care sunt acordate pentru a acoperi cheltuielile pentru materiale școlare, potrivit OUG.

Conform MIPE, tichetele vor fi acordate într-o singură tranșă, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte. În acest moment, programul se află în lucru și urmează să fie definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei.

Înainte, proiectul era finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020, anul școlar 2022-2023 fiind ultimul an de acordare a sprijinului din fonduri europene prin acest program operațional. Din toamnă, va face parte din Programul Incluziune și Demnitate Socială.

500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte

Redăm răspunsul integral al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene:

„Proiectul privind acordarea sprijinului educațional prin intermediul voucherelor educaționale în valoare de 500 lei finanțate prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 este finalizat, anul școlar 2022-2023 fiind ultimul an de acordare a sprijinului din fonduri europene prin acest program operațional. Din bugetul total de 4,15 miliarde de euro de care dispune Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, cea mai mare alocare (980 milioane euro) revine măsurilor destinate următoarelor categorii: preșcolari și elevi, mame cu nou născuți și persoane din grupurile defavorizate cărora li se vor asigura alimentele de bază.

Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.

Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei. Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate.

Toate detaliile privind tichetele educaționale finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 vor fi comunicate în momentul definitivării mecanismului de acordare.”