Nu se mai dau tichete de masă. Decizia vine de la Consiliul Europei. S-ar putea anula

tichete de masa

Tichete de masă / SURSA FOTO: Dreamstime

Tichetele de masă ar putea fi anulate. România își intensifică eforturile pentru a încuraja donarea de sânge, oferind nu doar oportunități de a salva vieți, ci și beneficii financiare și de sănătate semnificative pentru donatori. În același timp, Consiliul European a luat recent măsuri pentru a îmbunătăți siguranța și calitatea sângelui donat, stabilind proceduri comune și introducând un sistem de alertă rapidă.

România oferă tichete de 280 de lei pentru donatorii de sânge

România acordă tichete valorice în valoare de 280 de lei pentru donatorii de sânge, dar o recentă decizie a Consiliului Europei interzice stimulentele financiare pentru donatori. Consiliul Europei argumentează că astfel de stimulente contravin principiilor etice și pot compromite siguranța și altruismul în donarea de sânge. Așadar, acestea ar putea fi anulate pe viitor.

În prezent, donatorii de sânge din România beneficiază nu doar de tichete valorice, ci și de o serie de alte avantaje menite să îi încurajeze să doneze. Printre acestea se numără:

  • O zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, conform legislației muncii.
  • Reduceri la transportul public și, în unele cazuri, gratuitate pe transportul în comun pentru o anumită perioadă.
  • Analize medicale gratuite, inclusiv testări pentru diverse boli transmisibile.
  • Posibilitatea de a primi bonuri de masă în loc de tichete valorice în anumite centre de donare.

Aceste beneficii sunt oferite pentru a asigura un flux constant și suficient de sânge, esențial pentru funcționarea spitalelor și pentru salvarea vieților pacienților aflați în nevoie. Într-o țară unde donarea voluntară de sânge nu este suficient de popularizată și înțeleasă, autoritățile române consideră aceste stimulente absolut necesare.

Ministrul Sănătății din România a subliniat importanța menținerii acestor stimulente. Acum, acestea contravin deciziei Consiliului Europei.

„Avem o nevoie critică de donatori de sânge și eliminarea acestor stimulente ar putea duce la o scădere drastică a donărilor, punând în pericol viețile pacienților care depind de transfuzii”, a explicat ministrul.

Consiliul Europei interzice stimulentele pentru donare și adoptă măsuri pentru calitatea sângelui

De cealaltă parte, Consiliul Europei susține că donarea de sânge ar trebui să fie un act de altruism pur și că stimulentele financiare pot încuraja donarea din motive greșite, ceea ce ar putea compromite calitatea și siguranța sângelui donat. În loc de recompense materiale, Consiliul recomandă statele membre să investească în campanii de informare și educare a publicului despre importanța donării voluntare și regulate de sânge.

Consiliul Europei a adoptat recent mai multe norme pentru a îmbunătăți siguranța și calitatea sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală și pentru a facilita circulația transfrontalieră a acestor substanțe în Uniunea Europeană. Noile reglementări urmăresc să ofere o protecție sporită donatorilor de sânge, primitorilor și copiilor născuți în urma reproducerii asistate medical. În acest sens, Consiliul Europei a consolidat cadrul legal existent, asigurându-se că acesta poate evolua în conformitate cu progresul științific și tehnologic din domeniul medical.

Printre măsurile adoptate de Consiliul Europei se numără:

  • Înființarea unui consiliu de coordonare al SoHO (Substanțe de Origine Umană) la nivelul UE, care să sprijine statele membre în punerea în aplicare a regulamentului.
  • Introducerea de proceduri comune la nivelul UE pentru autorizarea și evaluarea preparatelor SoHO.
  • Solicitarea statelor membre să desemneze o autoritate națională SoHO și alte autorități competente care să autorizeze pregătirile SoHO și să asigure o supraveghere independentă și transparentă a activităților legate de SoHO.
  • Stabilirea unor cerințe suplimentare de autorizare și inspecție pentru unitățile care prelucrează, depozitează, eliberează, importă sau exportă substanțe de origine umană.
  • Crearea unei noi platforme informatice comune, platforma EU SoHO, pentru înregistrarea și schimbul de informații cu privire la activitățile conexe.
  • Introducerea unui sistem de alertă rapidă pentru a sprijini gestionarea incidentelor sau reacțiilor grave care prezintă un risc pentru primitori sau donatori.