Centrale de apartament. Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), a oferit mai multe informații pentru românii cu centrale de apartament.
Centrale de apartament. Cineva are interesul să sperie populația
În primul rând, acesta a declarat pentru Gândul că centralele de apartament „nu vor fi interzise în următorii 30 de ani”.
Totodată, specialistul a spus că directiva europeană cu privire la interzicerea centralelor se referă în primul rând la marii poluatori.
El a ajuns la concluzia că „cineva are interesul să sperie populația”, în contextul în care a văzut tot mai multe informații legate de interzicerea centralelor de apartament.
Specialistul spune că acestea nu se vor interzice în următorii 30 de ani. Potrivit celor spuse de el, trebuie oferită o alternativă pentru a putea fi interzise.
„Tot văd informații legate de interzicerea centralelor de apartament. Cineva are interesul să sperie populația. Centralele de apartament nu se vor interzice în următorii 30 de ani, pentru că trebuie să-i oferi cetățeanului o alternativă. Dacă îmi interzici să merg pe o stradă, trebuie să-mi creezi altă stradă. Sunt tot felul de interpretări în interesul unora, probabil ca să sperie lumea. Unii văd că le fug clienții, asta în contextul în care sistemul de termoficare este în colaps”, a declarat Radu Opaina pentru sursa menționată.
De asemenea, acesta a explicat că oricine își poate monta centrală în apartament, cât timp furnizorul de gaze își oferă aprobarea.
Lanțul de interzicere a centralelor este unul foarte lung
Specialistul a subliniat și că lanțul de interzicere a centralelor este unul foarte lung. Directiva europeană, care are termen 2040 – 2050, se referă în primul rând la marii producători, spune el.
În opinia lui, dilema centralelor de apartament trebuie abordată „logic și omenește”, ci nu „hei-rupist”.
„Directiva europeană, care are termen 2040 – 2050, se referă în primul rând la marii producători. Atunci când pui aceste mari centrale la punct, doar atunci îi poți cere cetățeanului să se branșeze la aceste surse. Până atunci, nu ai voie să interzici nimic. Ca atare, marii poluatori trebuie să-și rezolve problemele. Eu vă garantez că dacă statul și-ar fi făcut treaba, cetățenii nu se duceau către centralele de apartament. Lanțul este foarte lung. Problema trebuie abordată logic și omenește, nu hei-rupist”, mai spune Radu Opaina.
Amintim că Radu Opaina a fost și director al RADET (n.red. Termoenergetica în prezent).