Proiect de lege pentru finanțarea  anvelopării clădirilor de locuințe

Un nou proiect de lege adoptat de senatori prevede că cota de contribuție proprie a asociațiilor de proprietari pentru anveloparea clădirilor de locuințe va putea fi asigurată integral din bugetul local, fără recuperarea acesteia.

Această inițiativă va fi transmisă pentru vot final deputaților și are scopul de a simplifica și accelera procesul de reabilitare termică a blocurilor, scrie profit.ro.

bloc, blocuri, apartamente
SURSA FOTO: Dreamstime

Importanța proiectului

În prezent, autoritățile locale pot acoperi cheltuielile legate de anveloparea clădirilor, dar trebuie să recupereze sumele de la proprietari sau asociațiile de proprietari. Proiectul inițiat de actuala putere subliniază faptul că modificările frecvente ale legislației și incoerența în stabilirea surselor de finanțare au dus la blocarea Programului Național de Reabilitare Termică a Blocurilor de Locuințe.

OUG nr. 18/2009 a permis bugetului local să preia cotele de contribuție, iar după implementarea sa, toate consiliile locale din București au aprobat finanțarea integrală a lucrărilor de reabilitare termică. Totuși, de la introducerea OUG nr. 63/2012, programul a fost din nou afectat din cauza dificultăților întâmpinate de asociațiile de proprietari în a suporta cotele de contribuție, ceea ce a condus la un nou blocaj.

Tensiuni sociale și inechități

Un alt aspect important evidențiat de inițiatorii proiectului este creșterea tensiunilor sociale între persoanele care au beneficiat de reabilitare gratuită și cele care au plătit o cotă parte. Aceste inechități au dus la numeroase procese în instanță, în care proprietarii cer restituirea sumelor achitate.

Proiectul de lege propune ca autoritățile locale să aibă posibilitatea de a prelua integral plata cotelor de contribuție datorate de asociațiile de proprietari. Aceasta ar putea reduce sentimentul de inechitate socială și ar facilita reluarea programului de reabilitare termică.

Proiectul stipulează că autoritățile locale pot asigura, la cererea asociațiilor de proprietari, finanțarea cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenție, fie cu recuperarea sumelor, fie fără. Cota de contribuție poate fi astfel asigurată integral din bugetul local, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București.

Pentru ca acest proiect să intre în vigoare, trebuie să fie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului. Implementarea sa ar putea aduce beneficii semnificative în procesul de reabilitare termică a clădirilor de locuințe și ar contribui la atingerea obiectivelor de eficiență energetică ale României.