Avertisment de ultimă oră. Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge trage un semnal de alarmă în legătură cu evoluția pandemiei de coronavirus în următoarea perioadă.
Potrivit acestuia, un nou val de infectări cu varianta Omicron de coronavirus se îndreaptă către estul Europei. În acest sens, oficialul OMS a făcut un apel ferm către autorități săintensifice eforturile de vaccinare împotriva COVID-19, relatează Reuters.
În informarea de presă transmisă, Hans Klug anunță că în ultimele două săptămâni, cazurile de COVID-19 s-au dublat în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia şi Ucraina. De menționat este faptul că declarațiile făcute de acesta vin în contextul în care, la momentul actual, tot mai multe ţări europene, printre care Cehia, Polonia sau România, au anunţat o relaxare a restricţiilor anti-COVID-19 luna viitoare dacă numărul zilnic de infectări cu coronavirus se menţine în scădere.
În ciuda numărului mic de infectări din ultima perioadă însă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat nevoia menţinerii măsurilor anti-COVID, precum testele rapide, purtarea măştii şi evitarea locurilor aglomerate.
OMS anunță o explozie de infectări
OMS precizeazăcă peste 165 de milioane de cazuri de coronavirus au fost înregistrate până acum în regiunea OMS Europa, dintre care 25.000 de decese în ultima săptămână.
Oficialul a mai adăugat că situația este îngrijorătoare și în niciun caz nu este un moment bun pentru ridicarea măsurilor.
„În faţa valului Omicron, şi a variantei Delta care circulă în continuare în estul Europei, situaţia este îngrijorătoare şi nu este momentul ridicării măsurilor despre care ştim că contribuie la reducerea răspândirii COVID-19″, a mai spus Kluge.
În același timp, el a lansat și un apel către Guvernele țărilor. Acesta le cere autorităților să analizeze motivele locale pentru ratele scăzute de vaccinare în anumite zone. Acest apel vine în contextul în care mai puţin de 40% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina şi Uzbekistan au primit schema de bază de vaccinare împotriva COVID-19, a mai spus oficialul OMS.
Totodată, Hans Klug a mai precizat că în Bulgaria, Georgia şi Macedonia de Nord, mai puţin de 49% din personalul medical a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID, situația fiind una îngrijorătoare.