Ce se întâmplă cu permisul auto în cazul auto-accidentărilor

Conform noilor reglementări, poliția este obligată să deschidă un dosar penal în cazul șoferilor care se auto-accidentează. Aceasta include și situațiile în care singura persoană rănită în urma unui accident rutier este chiar conducătorul auto care l-a provocat. Ce se întâmplă însă cu permisul auto?

Toți șoferii sunt conștienți că atunci când se produce un accident rutier cu victime, autoritățile deschid o cercetare penală. În funcție de gravitatea accidentului, se poate deschide un dosar pentru vătămare corporală sau ucidere.

Aceeași procedură se aplică și atunci când singura victimă a evenimentului rutier este șoferul care l-a produs.

Distincție între accidente grave și ușoare

Legislația rutieră face o distincție clară între un accident grav și unul ușor. Un accident este considerat grav dacă rezultă în rănirea unei persoane, ceea ce impune deschiderea unui dosar de cercetare penală in rem. Aceasta înseamnă că cercetarea este inițiată pentru a stabili cauzele producerii accidentului, fără a viza direct o persoană anume, transmite ProMotor.

Chiar și în situațiile în care singura persoană rănită este șoferul care a produs accidentul, autoritățile sunt obligate să deschidă un dosar penal. După stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului rutier, se decide dacă cercetarea penală va fi îndreptată împotriva unei persoane sau dosarul va fi clasat.

O abordare mai rațională în cazul auto-accidentărilor

Până în acest an, dacă se stabilea că șoferul care a produs accidentul a încălcat o lege pentru care se impune suspendarea dreptului de a conduce, acesta rămânea fără permisul auto. De exemplu, trecerea pe roșu sau depășirea liniei continue ar fi dus la suspendarea permisului pentru 6 luni, chiar dacă dosarul penal era ulterior clasat.

Însă, conform noii legi adoptate de Guvern, reținerea permisului nu se mai aplică decât dacă există și alte persoane rănite în afara șoferului care a produs accidentul. Astfel, în cazul auto-accidentărilor, poliția nu mai aplică măsura suspendării permisului auto.

Polițistul Tavi Perțea a explicat detaliat aplicarea noii legi într-un clip postat pe YouTube. Conform explicațiilor sale, noua lege este menită să ofere o abordare mai justă și rațională în cazul auto-accidentărilor, eliminând măsurile suplimentare de penalizare pentru șoferii care nu au provocat rănirea altor persoane.