Amendă 250 de euro. Student amendat pentru parcare pe un loc privat

Amendă dacă parchezi pe loc privat, închiriat de alt conducător auto. Un tânăr de 25 de ani, student în Austria, a relatat o experiență neplăcută după ce a parcat mașina mamei sale, timp de doar câteva minute, pe un loc închiriat de o persoană fizică.

Incidentul, petrecut la începutul lunii octombrie, s-a soldat cu o scrisoare de la un avocat care îi solicita o amendă de 250 de euro.

Conform scrisorii primite, studentul a parcat vehiculul pe un loc marcat clar ca fiind privat, în zona Brauquartier. Avocatul chiriașului parcării a precizat că mașina a fost fotografiată și observată de martori în intervalul de timp specificat. De asemenea, documentul includea un avertisment că, în cazul în care nu se efectuează plata în termen de două săptămâni, cazul va fi dus în instanță.

”În XX octombrie 2024, la XX.36 p.m., până XX.46 p.m., ați parcat vehiculul cu numărul de înmatriculare [.. .] pe marcajul de la adresa Brauquartier […], și ați blocat parcarea clientului meu […], deși aceasta este marcată în mod clar ca loc de parcare privată cu un indicator corespunzător. Acest loc de parcare este închiriat de clientul meu”.

loc de parcare, masini
SURSA FOTO: Dreamstime

Negocierea unei soluții

Tânărul, confruntat cu o sumă pe care o considera „enormă” pentru bugetul său de student, a reușit să negocieze amenda.

În final, a convenit să plătească 125 de euro, jumătate din suma inițială, punând astfel capăt disputei. Deși a fost o soluție mai accesibilă, el a subliniat că suma rămâne semnificativă pentru el.

„Cu toate acestea, presupun că veți accepta oferta unui acord extrajudiciar, prin urmare, mult mai rentabil”, spune firma de avocatură cu sediul în Graz-Gries.

Acest caz evidențiază o practică tot mai des întâlnită în astfel de situații, unde amenzile pentru ocuparea locurilor de parcare private pot ajunge chiar și la 800 de euro. Potrivit avocatului studentului, situațiile de acest gen operează adesea într-o zonă gri, în care proporționalitatea sancțiunilor ridică semne de întrebare.

euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Care e sancţiunea pentru parcare neregulamentară în România

Începând din acest an, valoarea punctului de amendă pentru sancţiunile rutiere din România a fost majorată la 165 de lei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 115/2023.

Această modificare este un pas important față de sistemul anterior, în care punctul de amendă era echivalent cu 10% din salariul minim brut pe economie, iar valoarea acestuia rămăsese înghețată la 145 de lei începând cu anul 2017, când salariul minim brut era de 1.450 de lei.

Noua reglementare aduce o schimbare semnificativă, punctul de amendă fiind acum calculat pe baza unui procent de 5% din salariul minim brut actual, care în 2024 este de 3.300 de lei. Acest calcul face ca valoarea punctului de amendă să crească semnificativ față de anii anteriori.

Astfel, amenda minimă pentru contravenții precum parcarea neregulamentară, care se încadrează în clasa I de amenzi, va fi de 330 de lei, iar amenda maximă ajunge până la 495 de lei, în funcție de numărul de puncte aplicate.