ANAF: Trei firme din Timiș au prejudiciat bugetul cu peste 5 milioane de lei
Conform unui comunicat transmis luni de ANAF, inspectorii DGAF au constatat că trei firme din județul Timiș, care activează în domeniul comercializării pieselor și accesoriilor auto, nu au declarat și nu au înregistrat în contabilitate TVA-ul de plată și impozitul pe profit aferente livrărilor raportate în sistemul RO e-Factura pentru trimestrul IV al anului 2024.
Mai mult, autoritățile fiscale au descoperit că firmele respective nu dețineau conturi bancare și efectuau toate încasările exclusiv în numerar. În paralel, înregistrau plăți în numerar de valori echivalente, fără documente justificative care să demonstreze legătura cu activitatea economică reală.
Potrivit ANAF, aceste practici au fost folosite cu scopul de a evita plata impozitelor datorate statului. Prejudiciul total identificat de inspectorii DGAF la cele trei societăţi depăşeşte suma de 5 milioane de lei, se menționează în comunicat.
DGAF precizează că acțiunile de control în acest sector vor continua în ritm susținut, iar operatorii economici sunt îndemnați să fiscalizeze corect veniturile obținute din activitățile comerciale.

Nereguli grave și în București. Cheltuieli nejustificate de peste 8,4 milioane de lei
Într-un alt comunicat transmis vineri, ANAF anunța rezultatele unui control operativ și inopinat la două societăți comerciale din București, active în domeniul comerțului cu legume-fructe.
În urma verificărilor, inspectorii au constatat că, în perioada iunie 2023 – iunie 2024, respectiv septembrie 2023 – septembrie 2024, operatorii economici în cauză au înregistrat în contabilitate cheltuieli în valoare de 8,45 milioane de lei fără documente justificative.
Inspectorii DGAF au stabilit obligaţii suplimentare de plată către bugetul de stat în valoare totală de peste 2,95 milioane de lei, reprezentând TVA de plată şi impozit pe profit. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat vor fi sesizate organele de cercetare penală, se precizează în document.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală subliniază că va continua să monitorizeze activitățile economice din domenii cu risc ridicat, pentru a asigura respectarea legislației fiscale și protejarea bugetului consolidat al statului.
Prin aceste controale, instituția urmărește sancționarea firmelor care folosesc metode ilegale pentru a evita plata taxelor și impunerea unui climat de conformare fiscală voluntară în rândul operatorilor economici.