Nu se poate primi pensia! Lovitură cruntă pentru sute de români. Cine sunt cei vizați

pensii pensie

Foștii angajați ai Regiei Autonome pentru Activități Nucleare nu pot ieși la pensie din cauza unei adeverințe. Unii au recurs chiar la șpagă pentru a obține documentul.

Probleme pentru sute de foști angajați ai Regiei Autonome pentru Activități Nucleare din Drobeta-Turnu Severin, care nu pot ieși la pensie din cauza unei adeverințe.

Probleme din cauza unei adeverințe

Aceștia spun că au încercat să o obțină de la depozitul Arhivelor Transilvania, fără prea mare succes. Unii spun chiar că au recurs la șpagă pentru a intra în posesia documentului, transmite Antena 3.

„Ni s-a spus că nu ne poate elibera adeverință pe legea 74 pentru că nu au primit nicio notificare de la Ministerul Muncii.”, susține Nicolae Iovănescu, fost angajat.

Angajații au fost puși pe liber odată de Regia Autonomă pentru Activități Nucleare a intrat în faliment în urmă cu șase ani.

„Pentru ce îmi mai cer adeverința asta când eu am ieșit la pensie cu o deducere de 7 ani. Am decizia acasă”, spune Sabin Almăjeanu, fost angajat al RAAN.

„Am trimis la Cluj toate actele conform cererilor, am primit tot după noua lege, dar văd că întâmpinăm greutăți.”, spune un alt fost angajat.

„Sunt pensionar la limită de vârstă. Problema este că aș vrea să beneficiez de această adeverință care va transforma grupa a II-a de muncă în care am muncit 22 de ani, în grupa I de muncă. Normal că m-ar avantaja.”, a declarat Dumitru Tufu, un alt angajat aflat în această situație.

RAAN a intrat în faliment în anul 2016

Regia a produs apă grea necesară producţiei de electricitate în reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, dar şi energie termică pentru reţeaua centralizată de termoficare a municipiului Drobeta-Turnu Severin.

RAAN a intrat în procedură de insolvenţă în septembrie 2013 din cauza debitelor care însumează peste 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei. Pe lista creditorilor RAAN figurau, la momentul declanşării procedurii de insolvenţă, peste 300 de entităţi comerciale, instituţii publice, administraţii publice locale şi unităţi bancare.