Nu se pune la vechimea la pensie! Anunț pentru absolvenții de facultate. Mulți români care au absolvit facultatea se întreabă dacă anii petrecuți pe băncile școlii sunt luați în considerare la pensie. Iată ce aflăm din Codul Muncii!
Anunț pentru absolvenții de facultate. Contează facultatea pentru pensie?
Anunț pentru cei care au absolvit facultatea! Legea pensiilor 263/2010 prevede că studiile de licenţă şi cele de doctorat se asimilează stagiului de cotizare pentru obţinerea pensiei.
Cu toate acestea, această perioadă de studii nu este considerată vechime în muncă, în sensul în care apare acest termen în Codul Muncii. Același lucru este valabil și pentru perioadele în care beneficiem de ajutor de șomaj.
Cu toate că legea menționată anterior prevede că perioada în care un „asigurat a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă” este considerată stagiul de cotizare la pensie, aceasta nu echivalează cu vechimea în muncă.
Cu alte cuvinte, deși perioada de studii universitare este luată în considerare pentru determinarea stagiului de cotizare la pensie, ea nu este considerată experiență de muncă în sensul clasic al cuvântului.
În Codul Muncii aflăm că vechimea în muncă este definită în România drept perioada în care munca a avut loc pe baza unui contract individual de muncă.
În concluzie, cursurile de licență sunt considerate pentru stagiul de cotizare la pensie, dar nu și pentru vechimea în muncă.
Acest lucru se explică prin faptul că legislația în vigoare prevede că activitatea desfășurată cu un contract de muncă impune impune automat plata contribuțiilor pentru pensie, indiferent dacă angajatorul a virat sau nu contribuțiile la stat.
Ce se întâmplă cu cei care au terminat mai multe facultăți?
Persoanele care au urmat studii de licență la mai multe instituții de învățământ superior vor avea asimilată doar o singură perioadă în calculul stagiului de cotizare la pensie.
Cu alte cuvinte, perioadele de studii de la mai multe instituții nu se vor cumula pentru determinarea stagiului de cotizare la pensie. Se va lua în considerare doar una dintre aceste perioade în ceea ce privește calculul stagiului de cotizare la pensie.
„Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior (…) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere”, scrie în Legea nr. 263/2010.
Regula menționată nu se aplică și în cazul studiilor de doctorat. Deci, în situația în care o persoană a urmat atât studii de licență, cât și studii de doctorat, ambele perioade pot fi luate în considerare pentru asimilarea stagiului de cotizare în vederea obținerii pensiei.