Pentru a avea un răspuns la această întrebare, prin testare, persoanele vaccinate trebuie să facă un anumit tip de test și la momentul potrivit, scrie NYTimes.  Știința nu are deocamdată un răspuns exact la întrebarea „câți anticorpi trebuie să avem după vaccinare”.

Avertismentul autorităţilor

În plus, un test făcut prea repede sau unul care caută anticorpi greșiți s-ar putea să ne facă să credem că suntem în continuare vulnerabili, deși nu este cazul.

De fapt, oamenii de știință ar prefera ca persoana vaccinată să nu-și testeze deloc anticorpii, pe motiv că nu este necesar. În studiile clinice, vaccinurile autorizate în SUA au provocat un răspuns puternic al anticorpilor la aproape toți participanții.

„Majoritatea oamenilor nici măcar nu ar trebui să se îngrijoreze de acest lucru”, a spus Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale.

Dar testele de anticorpi pot fi cruciale pentru persoanele cu sistem imunitar slab sau pentru cei care iau anumite medicamente. Este vorba de o categorie largă, cuprinzând milioane de oameni care au făcut transplant de organe, au anumite tipuri de cancer de sânge sau iau steroizi sau alte medicamente care suprimă sistemul imunitar.

Dovezile sugerează că o proporție semnificativă dintre aceste persoane nu produce un răspuns imunitar suficient după vaccinare.

„Dacă trebuie să fii testat sau pur și simplu vrei să-l faci, este esențial să faci testul potrivit, afirmă dr. Iwasaki.
„Ezit să recomand celor vaccinați să se testeze, pentru că dacă nu înțeleg cu adevărat ce face testul, oamenii ar putea avea un sentiment greșit că nu au dezvoltat anticorpi. ”

La începutul pandemiei, multe teste comerciale au fost concepute pentru a căuta anticorpi împotriva unei proteine ​​coronavirus, numită nucleocapsidă, sau doar N.

Anticorpii nu sunt la fel de puternici

Dar acești anticorpi nu sunt la fel de puternici ca cei necesari pentru a preveni infecția cu virus și nici nu durează atât de mult. Mai important, anticorpii împotriva proteinei N nu sunt produși de vaccinurile autorizate în Statele Unite.

În schimb, aceste vaccinuri provoacă anticorpi împotriva unei alte proteine ​​așezate pe suprafața virusului, numită „spike”.​​ Dacă persoanele care nu au fost niciodată infectate se vaccinează și apoi sunt testate pentru anticorpi împotriva proteinei N în loc de spike, aceștia ar putea avea un șoc.

Testele rapide disponibile oferă un rezultat „yes-no” și pot pierde niveluri scăzute de anticorpi. Un anumit tip de test de laborator, numit test Elisa, poate oferi o estimare semi-cantitativă a anticorpilor la proteina spike.

De asemenea, este important să așteptați pentru a fi testat, cel puțin două săptămâni după a doua doză a vaccinurilor Pfizer-BioNTech sau Moderna, când nivelurile de anticorpi vor fi crescut suficient pentru a fi detectabile.

„Anticorpii sunt doar un aspect al imunității”, a remarcat dr. Dorry Segev, cercetător la Universitatea Johns Hopkins. „Se întâmplă mai multe lucruri după imunizare, pe care testele anticorpilor nu le măsoară direct”, a adăugat el.

Pentru cei care au primit vaccinul Johnson și Johnson, perioada respectivă poate dura până la patru săptămâni.
În noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit standarde pentru testarea anticorpilor, permițând compararea diferitelor teste.