Ce facem, însă, dacă ajungem într-o astfel de situație critică și nu știm ce grupă de sânge avem? Site-ul Cnet explică acum care sunt cele trei moduri simple prin care ne putem afla grupa sanguină.
Majoritatea oamenilor nu pare interesată de grupa sanguină, decât în momentul în care ajunga să aibă nevoie de transfuzii de sânge sau când trebuie să doneze sânge. Cu toate acestea, cercetările sugerează că grupelor sanguine trebuie să li se acorde o atenție specială, pentru că pot determina factori precum funcția organelor și riscul de îmbolnăvire. Potrivit unui sondaj CBS News, doar 66% dintre americani au declarat că își știu grupa de sânge.
Elemente de bază ale grupului de sânge
Grupa sanguină este clasificată în una dintre aceste opt grupe: A-pozitiv, A-negativ, B-pozitiv, B-negativ, O-pozitiv, O-negativ, AB-pozitiv și AB-negativ. Dar ce determină grupa de sânge și ce înseamnă acea grupă de sânge? Grupele de sânge sunt determinate de antigeni, un tip de proteină de pe globulele roșii.
Cele patru grupe sanguine majore sunt determinate de prezența (sau lipsa acestora) a antigenelor A și B. Celulele roșii din sânge au, de asemenea, o proteină numită factor Rh, iar prezența acesteia indică o grupă de sânge pozitiv, în timp ce absența acesteia indică o grupă sanguină negativ. Grupele sanguine care se întâlnesc mai des sunt A, B, O și AB.
- Grupa de sânge de tip A are antigenul A
- Grupa de sânge de tip B are antigenul B
- Grupa de sânge de tip AB are atât antigenul A cât și B
- Grupa sanguină O nu produce niciun antigen A sau B
Există trei modalități de a ne afla grupa de sânge: cerând medicului să ne facă un test de sânge, donând sânge sau făcând un test de sânge la domiciliu.
- Testul clinic
Una dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de a determina grupa de sânge este să cerem medicului să ne facă un test. Determinarea grupei se face cu un ac atraumatic, prin puncție venoasă periferică (de obicei din pliul cotului) sau din sânge capilar (recoltat din pulpa degetului de la mână sau din lobul urechii). Pentru a afla ce grupă sanguină aevm, globulele roșii sunt amestecate cu soluții de anticorpi (anti-A, anti-B, anti-AB).
Anticorpii se vor îndrepta către antigenele corespunzătoare si vor face ca globulele să se grupeze împreună. Dacă soluția conține anticorpi anti-A și eritrocitele noastre au antigene A pe suprafața lor, atunci globulele roșii se vor aduna împreună (aglutina), ceea ce înseamnă ca avem grupa de sânge A. Dacă avem grupa B sau 0, globulele nu vor reacționa cu soluția cu anticorpi anti-A.
- Donarea de sânge
Aceasta este o modalitate ușoară – și gratuită – de a determina grupa de sânge, dar rezultatele nu sunt imediate. De obicei, sângele nu este testat imediat, așa că poate dura câteva săptămâni pentru a afla rezultatul.
- Test de sânge la domiciliu
Testele de sânge la domiciliu sunt relativ simple. În primul rând, trebuie să ștergem degetul cu un șervețel cu alcool și apoi să ne înțepăm degetul cu un ac de unică folosință pentru a lua sânge. Apoi, picurăm sângele pe cardul furnizat de test.
În funcție de modul în care sângele se usucă, se aglutinează sau se răspândește, vom putea compara pata de sânge cu cele de pe un card cu rezultate. În câteva minute, vom putea afla ce grupă de sânge avem.