Nu stresaţi poporul!

Pe măsură ce trece timpul, pe scena politică românească se înregistrează noi premiere, astfel încât toate acţiunile posibile într-o democraţie să fie bifate. Acum se studiază capitolul suspendarea preşedintelui; constituţia îl prevede, trebuie găsite şi faptele imputabile preşedintelui. PSD, în pierdere de viteză şi lipsit de iniţiative în plan economic, a găsit că acţiunea de suspendare a preşedintelui ar putea să-l readucă în atenţia românilor. Sigur, Traian

Pe măsură ce trece timpul, pe scena politică românească se înregistrează noi premiere, astfel încât toate acţiunile posibile într-o democraţie să fie bifate. Acum se studiază capitolul suspendarea preşedintelui; constituţia îl prevede, trebuie găsite şi faptele imputabile preşedintelui. PSD, în pierdere de viteză şi lipsit de iniţiative în plan economic, a găsit că acţiunea de suspendare a preşedintelui ar putea să-l readucă în atenţia românilor. Sigur, Traian Băsescu nu este un preşedinte confortabil nici pentru partidele aflate la guvernare, darmite pentru cele din opoziţie. Dar ce i se poate reproşa atât de grav încât să iniţiezi procedura de suspendare ?

Pentru comparaţie, preşedintele Israelului este acuzat de viol. PSD spune că Traian Băsescu a violat Constituţia, dar nu aduce nicio probă, cea violată n-a reclamat şi nu a apărut nici rochiţa cu urme de dovezi. Ca de atâtea alte ori, la noi, acţiuni extreme, cum e suspendarea preşedintelui, sunt tratate cu o lejeritate stupefiantă, drept simple exerciţii de imagine. Sunt convins că foarte mulţi lideri PSD sunt conştienţi că nu au nicio şansă să scape în acest fel de Traian Băsescu; unii nici nu doresc. Dar e ca un fel de joacă: să vedem cum e dacă o facem şi pe asta! Cu o astfel de iniţiativă te poţi juca doar dacă eşti inconştient! O pârghie a democraţiei este folosită ca un fel tiribombă de bâlci. Astfel de decizii sunt de natură să streseze: pe oamenii simpli, care au o strângere de inimă atunci când aud că trebuie dat jos preşedintele, indiferent dacă l-au votat sau nu; apoi, este afectat mediul de afaceri: oricâtă încredere ar avea în economia românească, o astfel de procedură trebuie luată în serios de un om de afaceri. Stresul în politică este un bumerang care se întoarce întotdeauna împotriva celui care l-a provocat.

După eşuarea acestui demers, îi va fi greu PSD-ului să mai fie luat în serios, chiar şi atunci când va avea iniţiative rezonabile şi de bun-simţ. Mircea Geoană a ales să tragă un glonţ, deşi ştie că are foarte puţine şi că ţinta este mult prea departe şi pierdută în ceaţă. Să iniţiezi procedura de suspendare în condiţiile în care nu poţi enumera nici măcar un motiv, o faptă, pentru care preşedintele ar trebui dat jos, dovedeşte multă lipsă de realism politic. Şi, dacă vorbim de stres, oamenii politici vor trebui să înţeleagă că orice acţiune, orice declaraţie are şi efecte concrete în mediul de afaceri; o decizie de a investi (implicit de a crea locuri de muncă) poate fi influenţată de declaraţiile politice, fără a mai pune la socoteală reacţiile celui mai sensibil barometru care este bursa de valori !