Raportul experţilor ONU în domeniul climei (IPCC) a subliniat că temperatura globală crește mult mai repede decât se credea. Acest lucru i-a panicat pe unii oameni de știință.
Lumea se confruntă cu o decizie extrem de dificilă
Potrivit profesorului Charles Galdies, de la Institute of Earth Systems, într-un scenariu în care civilizația tehnologică prezintă un real pericol pentru, șansa de a îndrepta lucrurile este pe cale să se piardă.
Raportul IPCC enumeră o serie de efecte pe care schimbările climatice le-au și care sunt deja evidente. Documentul evidențiază impactul asupra criosferei și hidrosferei, care tind să se adapteze încet la temperaturile în creștere și se vor resimți timp de secole și milenii.
Nivelul mării va crește cu 2 până la 3 metri în următorii 2.000 de ani, chiar dacă vom avea emisii nete zero până în jurul anului 2050.
Între gazele cu efect de seră invizibile, predicțiile computerizate într-o lume cu informații înșelătoare, atacuri cibernetice și site-uri false, conceptul schimbărilor climatice este încă abstract pentru unii.
Avertisment puternic sub forma planetei Venus
Cu toate acestea, lumea se confruntă cu o decizie extrem de dificilă în ceea ce privește unde și cum să investească în sursele viitoare de energie. În paralel, oamenii de știință continuă să caută să înțeleagă mai mult despre schimbările de mediu provocate de efectul negativ al CO2. Dar natura ne-a oferit un avertisment puternic despre acest impact, sub forma planetei Venus.
Grație navelor spațiale trimise de URSS între anii 1961-1985 și, mai recent, de Venus Express al ESA, știm acum că Venus are o atmosferă extrem de densă, formată în mare parte din CO2. Temperatura planetară rezultată acum este în jur de 470oC, suficientă pentru a topi plumbul. Această căldură intensă se datorează tocmai efectului de seră care a devenit mai puternic din cauza nivelurilor ridicate de CO2 din atmosfera Planetei Venus.
Principalul obstacol în calea atingerii emisiilor nete de CO2 este rezistența la schimbare a oamenilor. Acest lucru se manifestă la nivelul unităților industriale, economice și politice globale care sunt incapabile să renunța la combustibili fosili, când combustibilii fosili sunt problema.
Sursa foto: Dreamstime