“Suntem 19 milioane de români și n-om avea noi multe autostrăzi, dar sigur avem 19 milioane de drumuri spre mai bine” – sună convingător reclama Vodafone spusă de marele actor Victor Rebengiuc.

Problema este însă că aceia care au făcut documentarea pentru textul pe care să-l citească monstrul sacru s-au uitat pe datele preliminare ale recensământului din 2011, care arată că România are o populație stabilă de 19.043.767 persoane. Dar, de fapt, suntem 20 milioane de români pentru că datele definitive ale respectivului recensământului relevă un număr de 20.121.641 de persoane.

E drept că nu mai suntem 23 de milioane ca în 1992 sau peste 22,5 ca în 2002, dar nici 19, ci 20, iar o companie cu pretenții, ce difuzează, la ore de maxima audiență, un clip pe care marketingul l-a făcut ca să gâdile coarda sensibilă a românului, e bine să utilizeze ultimele cifre, pe care le putea obține de pe site-ul Institutului Național de Statistică (INS) dând un simplu click sau să le caute pe Google, după cum sugera o reclamă mai veche de la Vodafone cu CRBL. 

https://colectaredate.insse.ro/phc/public.do?siteLang=ro

Trebuie să precizez că am luat în discuție recensământul deoarece aceasta este cercetarea cu cel mai mare grad de acuratețe privind determinarea populației stabile a unei țări. Alături de acest studiu se fac estimări pe baza datelor privind nașterile și decesele, ceea ce i-a permis INS să previzioneze o populație de 19,94 milioane locuitori pentru sfârșitul anului 2014.

De asemenea, datele Organizația Națiunilor Unite pentru 2015 estimează că sunt 19,51 milioane de români ce trăiesc în țară, ceea ce e mai aproape de 20 de milioane decât de 19.

https://esa.un.org/unpd/wpp/Publications/Files/Key_Findings_WPP_2015.pdf

Și oricum ar fi dat mai bine în clip să fim mai mulți români, dar asta numai dacă s-ar fi știut datele corecte!    

Mai multe articole scrise de Ionuț Bălan puteți citi pe pe bloguluibalan.ro